banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Klaus Iohannis elfogadta Stelian Ion igazságügyi miniszter leváltását

Klaus Iohannis államfő aláírta csütörtök délelőtt a Stelian Ion igazságügyi miniszter visszahívásáról szóló rendeletet. Szerdán este Florin Cîțu miniszterelnök jelentette be, hogy felfüggeszti tisztségéből a tárcavezetőt, mert az zsarolással akart nyomást gyakorolni a kormány döntésére. 

Az igazságügyi tárca vezetését ideiglenesen Lucian Bode belügyminiszter veszi át.

Mint ismert, a szerdai esti kormányülés helyett lezajlott tárgyalásokat követően Florin Cîțu miniszterelnök bejelentette: felfüggesztette tisztségéből Stelian Ion igazságügyi minisztert, az erről szóló dokumentumokat már elküldte az államelnöknek és értesítette a koalíciós partnereket is. Bár Klaus Iohannis csütörtök reggel még azt közölte, gondolkodik a miniszter leváltásának elfogadásán, nem sokkal dél előtt aláírta a tárcavezető visszahívásáról szóló kormányfői rendeletet.

Florin Cîțu miniszterelnök azzal indokolta a döntését, hogy nem tűr meg a kabinetjében olyan minisztereket, akik ellenzik Románia modernizálását. Szerinte Stelian Ionnak nem sikerült érvényesítenie az akaratát a koalícióban. „Nem tudta végigvinni a projektjeit. Példa erre a különleges ügyészség, amelyet nyolc hónap alatt sem sikerült felszámolnia” – érvelt Cîţu.

A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, az USR–PLUS megszegte a kormányprogramot azáltal, hogy „lebénította a kormány tevékenységét, mert nem ért egyet a közösségek fejlesztésével”. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Romániát fejleszteni kell. „A románoknak nem kellene megszenvedniük azt, hogy az USR–PLUS-nak csak kis számú polgármestere van. Felvállalom a döntésemet”– jelentette ki.

Az USR–PLUS szerdán késő esti döntése értelmében megvonta a politikai támogatást Florin Cîţu miniszterelnöktől, és meg fogja szavazni a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt. Ugyanakkor közölték: egy esetleges új koalíciós kormányban is Stelian Iont jelölné igazságügyi

Az USR–PLUS közölte azt is, „soha nem vett részt és nem fog részt venni a közpénzek rablásában, utalva ezzel arra a nagyszabású, 50 milliárd lej értékű és hat éven át tartó Anghel Saligny-programra, amely révén a helyi közösségek infrastrukturális fejlesztéseit támogatná a liberális (PNL) többségű kormány, és amely tervet az USR–PLUS szerint Florin Cîţu közös megegyezés nélkül tűzött a szerdai kormányülés napirendjére.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) fúziójából létrejött pártszövetség felszólította a hárompárti koalíció másik két tagját, a PNL-t és az RMDSZ-t, hogy „vegyenek tudomást a Cîţu-kabinet támogatását biztosító többség hiányáról”, és kéri a koalíciós tárgyalások „sürgős megkezdését egy új miniszterelnök jelöléséről, aki új kormány alakít”.

Amennyiben a koalíció nem tud megegyezni egy új miniszterelnök személyéről, az USR–PLUS támogatni fog egy a Cîţu-kabinet elleni bizalmatlansági indítvány – tette hozzá az alakulat vezetősége.

Cikkünk frissül.

(Nyitókép: Presidency.ro)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?