Besegít a pünkösdi hosszú hétvége a hazai turizmusnak

A tavalyi esztendőhöz képest növekedés tapasztalható az ortodox pünkösd alkalmával a hazai turizmusban, és nemcsak a romániai tengerpart népszerű, a hegyvidéki üdülők és a gyógyfürdők is keresettek.

Már májusban nagy forgalmat vártak erre az ünnepi hétvégére, a tavaszi szállásfoglalások közül ugyanis több erre az időszakra vonatkozott. A Turisztikai Ügynökséges Országos Szövetségének (ANAT) kommunikációért felelős szakembere, Traian Bădulescu Maszol megkeresésére rámutatott, hogy átlagosan mintegy húsz százalékos növekedés tapasztaltak a tavalyi évhez viszonyítva. „Én átlagot vontam, hogy ne túlozzak, de vannak olyan tengeparti szolgáltatók is, akik legalább harminc százalékkal nagyobb forgalmmal számolnak a hosszú hétvégén” – mondta. Szerinte ez annak is betudható, hogy idén későbbi időpontra esik az ortodox pünkösd, hiszen tavaly június elején volt.

Illusztráció: Apele Române/archív felvétel

Az ANAT kimutatása alapján a tengeparti üdülők telítettsége 85 százalék körüli ezen a hétvégén, több mint 80 ezer turistát várnák. Mamaia, Eforie és Venus a legnépszerűbb üdülőhelyek, és bár az árak megemelkedtek, egyre népszerűbbek a szállodák all inclusive ajánlatai.

Bădulescu viszont kiemelte, hogy ez a növekedés nem csak a tengerpartra igaz, hanem a kiemelt hegyvidéki üdülőkre is. Brassópojánára, Predealra vagy Szinajára is sok turistát várnak, ugyanakkor a vidéki turizmus és a városi kiruccanások (city break) is keresettek. Utóbbi esetében Brassó és Szeben állnak az első helyen, de Nagyvárad, Temesvár, Iași és Craiova is népszerűek. „Még Konstancát is említhetem, de feljövőben van Marosvásárhely is” – mondta. Maros megye székhelyének idegenforgalma egyre jobban fejlődik, az idegenforgalmi sajtóklub – amelynek Bădulescu az alelnöke – például a tízedik helyre rangsorolta idén. Elmondása szerint Nagyvárad az elmúlt tíz esztendő legjobb példája egy nagyobb város turisztikai fejlesztésére vonatkozóan, de autópálya hiánya és a belföldi repülőjáratok magas ára miatt még mindig kihívást jelent a távolság – Bukaresthez viszonyítva.

Nagyvárad mellett van viszont Félixfürdő, a fürdőhelyek pedig a hosszú hétvégén is népszerűek. Bădulescu általánosságban véve olcsóbbnak tartja ezeket az üdülőket, mint a tengerparti vagy hegyvidéki kirándulásokat, a vendégek számára pedig csábítóak a wellness- és egy egyéb szolgáltatások.

„Én azt mondanám, hogy most hétvégére a turisták 40 százaléka választotta a tengerparot, a többiek a hegyekbe, a fürdővárosokba, vidékre vagy épp city break-re utaznak” – mutatott rá a szakember.

Külföldön vannak népszerű helyszínek, amelyeket lassan már „megfojtanak” a turisták, emiatt különböző illetékekkel próbálják visszaszorítani a látogatókat. Bădulescu szerint Romániát nem fenyegeti ez a veszély, ugyanakkor meglátása szerint Velence vagy Barcelona esetében a problémát az „átutazó” látogatók jelentik. Az olyan turisták, akik pár órán át körbejárják a város látványosságait, de nem költenek. „Sokan még egy kávét sem isznak meg. Fényképet készítenek, és csak a zsúfoltsághoz járulnak hozzá, ezért az 5 eurós illeték. Az ottaniak azt szeretnék elérni, hogy minőségi turisták legyenek. Akik fogyasztanak. Sok város van, amelyikre mondhatjuk, hogy olyan, mint egy múzeum” – vélekedett.

A Travelminit szállásfoglalási platform alapján az idei nyár eddigi legzsúfoltabb hétvégéje lesz a mostani, a júniusi foglalások 26 százaléka a pünkösdi hosszú hétvégére szól, ugyanakkor az ANAT-hoz hasonlóan ők is növekedést tapasztaltak a tavalyi esztendőhöz viszonyítva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?