Azonosították az első majomhimlős esetet Romániában

Egy 26 esztendős bukaresti férfinél azonosítottál először a majomhimlőt Romániában – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium. A szaktárca tudatta, a beteg állapota kielégítő, előző éjszaka ő maga jelentkezett a sürgősségin, mert rosszul érezte magát.

Az egészségügyi minisztérium bejelentette: diagnosztizált első majomhimlős esetet a Romániában. Egy 26 éves bukaresti férfiról van szó. „Ma (hétfőn – szerk. megj.) diagnosztizálták a laboratóriumi vizsgálatokat követően. A betegség négy nappal ezelőtt kezdődött, és a beteg az előző éjszaka jelentkezett a kórházban. A férfi állapota jó” – közölte hétfői közleményében a szaktárca.

Illusztráció: Agerpres

A minisztérium szerint a beteg tüneti kezelésben részesül és elkülönítésben gyógyítják.

„Az anamnézisből úgy tűnik, hogy a fertőzött személy partnere a közelmúltban több olyan európai országba utazott, ahol számos majomhimlő-fertőzéses esetet regisztráltak” – olvasható a minisztériumi közleményben.

A bukaresti Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) járványügyi vizsgálatot is folytat az ügyben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán ismertetett adatai szerint több, mint ezer majomhimlős esetet regisztráltak olyan országokban, ahol a vírus nem honos. A közép- és nyugat-afrikai térségen kívül a fertőzés 29 országban bukkant fel, senki nem halt meg a szövődményekben.

A minisztérium megjegyzi még, hogy miután az Európai Bizottság lezárja a majomhimlőt okozó vírus elleni vakcina beszerzési eljárását, Románia is megkapja a neki járó mintegy 2500 dózist. Az oltóanyagot egy amerikai gyártó szállítja, és jelenleg kis mennyiségben áll rendelkezésre - teszik hozzá.

Májusban egy rădăuţi-i nő és az egyik athéni kórházba beutalt román férfi esetében is felmerült a majomhimlő gyanúja, a tőlük levett vizsgálati minták azonban nem igazolták a fertőzést, mint kiderült, ők a bárányhimlőt kapták el.

A majomhimlő nem terjed könnyen, a vírus a sérült bőrön vagy nyálkahártyán, a légutakon, szemen, orron, szájon, valamint a testnedveken keresztül jut be a szervezetbe, a fertőzött személlyel való közeli és hosszas kontaktus révén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?