Az utazási irodák szövetsége szerint aberráns, hogy a kormány ismét játék közben változtat a szabályokon

Aberránsnak tartja az utazási irodák országos szövetsége (ANAT) a kormány döntését, miszerint az Európai Unión kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába.

Az ANAT alelnöke, Alin Burcea az Alexandru Rafila egészségügyi miniszter által vasárnap bejelentett intézkedést kommentálta szerdán.

Amint a Maszolon megírtuk, vasárnap újabb megszorító intézkedéseket jelentett Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár, miután tárgyalásokat folytattak az új koronavírus-variáns, az omicron terjedésének megakadályozására. Az országba belépéskor zöldigazolványt vagy negatív PCR-tesztet kell felmutatni, aki egyikkel sem rendelkezik és nem is esett át a betegségen, továbbá az EU-n kívülről érkezik, 10 napra automatikusan karanténba kerül.

„A kormány újabb meglepetéssel állt elő, egy nagy Mikulás-ajándékkal, és szokásához híven ismét játék közben változtat a szabályokon” – fogalmazott a sajtótájékoztatóján. Mint modta, miután egy éven át a zöld, sárga és piros járványkockázati besorolást vették figyelembe az országba való beutazáskor - ami szerinte korrekt is volt, és viszonylag jól működött - most aszerint különböztetik meg az államokat, hogy az EU-hoz tartoznak-e vagy sem. „Ez szerintem teljesen aberráns” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy így az oltottak nem élveznek semmiféle előnyt, ugyanúgy kezelik őket, mint az oltatlanokat.

Fotó: Agerpres

Az ANAT elnöke rámutatott, az új szabályok esetenként számottevő pluszköltséget jelenthetnek a turistáknak, hiszen például a Maldív-szigeteken vagy Mauritiuson 150 euróba kerül egy PCR-teszt. Burcea elmondta, nyílt levéllel fordultak az illetékes miniszterekhez, kérve, hogy tegyék lehetővé a hazatérő turisták tesztelését a határátkelőknél, egyelőre azonban nem kaptak választ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?