Beengedték Mexikóba a cancúni repülőtéren feltartóztatott romániai turisták többségét

Öt személy kivételével engedélyezték a cancúni repülőtéren feltartóztatott román állampolgárok belépését Mexikó területére – jelentette be a román külügyminisztérium csütörtökön.

Az öt személyt, akik ellen biztonsági riasztás van érvényben, csütörtökön visszaszállítják Romániába. A külügyminisztérium szerint a repülőtéren rekedt román turisták helyzetét a mexikói hatóságok egyenként újraelemezték, Románia mexikói nagykövetségének egyik megbízottja jelen volt az eljárás idején és támogatást nyújtott a román állampolgároknak a tolmácsolás biztosításában és az űrlapok kitöltésében.

Bogdan Aurescu külügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy a mexikói város repülőterén 114 román állampolgárt tartóztattak fel a hatóságok.A cancúni repülőtér | Illusztráció: romaniajournal.ro

Szerda este a miniszter telefonbeszélgetést folytatott mexikói hivatali kollégájával, amely nyomán a mexikói hatóságok sürgősségi eljárással megoldották a cancúni repülőtéren rekedt románok helyzetét. A mexikói külügyminiszter ugyanakkor sajnálatát fejezte ki kormánya nevében a helyi hatóságok intézkedéseinek negatív vonzata miatt, tájékoztatott közleményében a tárca.

Románia mexikói nagykövetségének megbízottja Cancúnban marad az elkövetkező napokban is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a román állampolgárok, akiket a mexikói hatóságok nem engedtek be az ország területére, távoznak onnan.

A külügyminisztérium ismét felhívja a román állampolgárok figyelmét, hogy ebben az időszakban ne utazzanak turistaként Mexikóba, és emlékeztet, hogy Mexikóváros és Cancún környéke a koronavírus szempontjából kockázatos járványügyi besorolás alatt áll.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek a mexikóvárosi román nagykövetség 00 52 55 5280 0447-es és 00 52 55 5280 1869-es telefonszámain. Sürgősségi helyzet esetén pedig a nagykövetség 00 52 55 38 833 072-es számát hívhatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?