banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

FRISSÍTVE – Az oltásnak köszönhetően jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés előfordulása az egészségügyi dolgozók körében

FRISSÍTVE: Az elmúlt négy hét során az oltásnak köszönhetően jelentősen, 87,7 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzés incidenciája az egészségügyben és a szociális rendszerben dolgozók körében – jelentette ki kedden Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

Az egészségügyben és szociális ellátórendszerben dolgozó mintegy 250 000 személynek 89,96 százaléka február 14-éig megkapta a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát, 98,84 százalékukat pedig beoltották az első dózissal.

Az oltások nyomán az elmúlt négy hétben jelentősen, 87,7 százakékkal lecsökkent az incidencia a két területen dolgozók körében; az egy hét alatt regisztrált új esetek száma megközelítőleg 500-ról 50 alá csökkent ebben az időszakban – magyarázta Valeriu Gheorghiţă a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.Valeriu Gheorghiță sajtótájékoztatója | Fotó: gov.ro

Az idősotthonok lakóinak és az itt dolgozó személyzetnek (megközelítőleg 49 000 személy) 56,45 százalékát már mindkét dózissal immunizálták, 86,67 százalék pedig megkapta az első dózist; az esetek száma pedig több mint 65 százalékkal csökkent az elmúlt négy hétben, számolt még be a katonaorvos.

Az első fázissal párhuzamosan január közepétől megkezdődött az oltáskampány második szakasza is, amelynek során a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit oltják. Utóbbiak közül a tanítókat és tanárokat próbálják előnyben részesíteni, amihez valószínűleg a mobil oltóegységek segítségét is igénybe veszik, de az ezzel kapcsolatos stratégiát még nem véglegesítették tette hozzá a koordinátor. Gheorghiță szerint igyekeznek több oltóanyagot juttatni azokba a térségekbe, ahol magasabb a fertőzési arány.

Növelhetik a korhatárt az AstraZeneca esetében

Eddig országszerte csaknem 700 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük több mint 450 ezren a második dózist is megkapták. Romániába eddig több mint másfél millió adag, koronavírus elleni vakcina érkezett az EU-ban jóváhagyott oltóanyagokból. Ezek közül több mint egymillió Pfizer-, 60 ezer Moderna- és kevesebb mint hétezer AstraZeneca-dózist adtak már be az utóbbival csak ezen a héten kezdték meg a 1855 év közötti felnőttek immunizálását, de Gheorghiță szerint Románia növelheti a korhatárt az AstraZeneca-oltás esetében, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntésének függvényében. A katonaorvos elmondta: arra mutató jelek vannak, hogy az EMA arra készül, hogy a jelenlegi 55-ről 65 évre emelje a felső korhatárt, ameddig ajánlja az AstraZeneca által kifejlesztett oltást. Amennyiben ez megtörténik akkor „valószínűleg Románia is hasonló módon jár el”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Eddig mintegy 3500 fertőzést regisztráltak olyanoknál, akik megkapták már az oltás első adagját: ez a beoltottak 0,5 százalékának felel meg, és Gheorghiță szerint alig néhány olyan eset volt, amikor a második oltás beadása után mutatták ki a fertőzést.

Az előjegyzési portálon jelenleg több mint 1,2 millió embernek van lefoglalt időpontja azokban az oltóközpontokban, ahol a Pfizer és a Moderna oltóanyagával oltanak, 154 ezernek pedig azokban a központokban, ahol az AstraZeneca vakcináját használják.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?