Az ígéretek szerint nő a szociális ellátásban dolgozók bére, de nem tudni, milyen arányban

A pénzügyminisztérium átirányít egy pénzösszeget a szociális ellátási rendszerben dolgozók béremelésére, de még nem tudni, milyen arányú lesz a fizetésemelés – nyilatkozta kedd este a Pro Asist szakszervezeti szövetség vezetője, akit az Agerpres idéz.

Camelia Socianu a munkaügyi minisztérium képviselőivel folytatott egyeztetés után nyilatkozott az újságíróknak. Azt mondta, Simona Bucura Oprescu tárcavezető korábbi ígérete ellenére nem vett részt a tárgyaláson, így Cristian Vasilcoiu államtitkárral és Oscar Gal államtitkár-helyettessel, a bérpolitikákért felelős igazgatóság vezetőjével egyeztettek.

Socianu beszámolója szerint ígéretet kaptak arra, hogy a pénzügyi tárca átirányít „egy összeget” az egészségügyi és szociális ellátási ágazat számára, amelyet „a veszélyeztetett szakmai csoportok” béremelésére fordítanak majd, de még nem tudni, hogy milyen arányú lesz ez az emelés.

Fotó: Pro Asist/Facebook

Csütörtökön 10 órától újabb egyeztetést tartanak, amelyen elkezdik a tárgyalást az ágazati kollektív munkaszerződésről, február 27-én pedig a miniszter is fogadja delegációjukat – mondta az érdekvédelmi szervezet vezetője, aki szerint ezeknek a tárgyalásoknak az eredményétől függ, hogy milyen szakszervezeti megmozdulásokra kerül sor a továbbiakban.

Kedden a szociális ellátási és a gyermekvédelmi rendszerben dolgozókat tömörítő Pro Asist szakszervezeti szövetség több mint száz tagja állt sztrájkőrséget a munkaügyi minisztérium épülete előtt. A tiltakozóakció kezdeményezői az ágazatban dolgozók fizetésével elégedetlenek és azzal, hogy a hatóságok közömbösek a követeléseikkel szemben.

A rendszerben dolgozók szerint az idén januártól érvényes 5 százalékos fizetésemelés esetükben tulajdonképpen a nettó jövedelmük csökkenéséhez vezetett. Mint magyarázták, a szociális ellátási rendszerben dolgozók 70 százaléka tavaly decemberben minimálbért kapott, januárban azonban az 5 százalékos emeléssel elestek bizonyos adókedvezményektől. Így az alkalmazottak több mint felének a béremelés ellenére a gyakorlatban csökkent a fizetése.

A szakszervezeti szövetség kéri a 2017/153-as egységes bértörvény előírásainak maradéktalan alkalmazását, és azt is felrója, hogy a pótlékokat befagyasztották a 2018. decemberi szinten. A szociális ellátási rendszer 30 százalékos létszámhiánnyal küzd, ezért az alkalmazottak túlórákra kényszerülnek, fizikailag és szellemileg is kimerültek a sok munka miatt, mégsem kapnak tisztességes bért - hangoztatták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?