Figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok, tüntettek a statisztikusok

Bérköveteléseik nyomatékosítása érdekében kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek szerdán a pedagógusok, a statisztikusok pedig a legnagyobb kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) székháza előtt tüntettek.

Figyelmeztető sztrájk egy botoșani-i iskolában | Fotó: AgerpresA Pedagógusok Szabad Szakszervezetébe (FSLI) és a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetbe tömörült tanárok szerdán 11 és 13 óra között országszerte felfüggesztették az oktatást, mindössze az osztálytermekben lévő diákok felügyeletét látták el. A statisztikai intézet alkalmazottai 10 és 12 óra között vonultak a PSD bukaresti székháza elé. Mindkét ágazat dolgozói a bérek (részleges) befagyasztása ellen tiltakoztak, és azt nehezményezték, hogy a kormány ismét elhalasztotta a 2017-es bértörvény által előírt béremelések és pótlékok folyósítását.

A pedagógusok elégedetlenek az idei évben számukra előirányzott 4 százalékos béremeléssel, és azzal, hogy nem kapnak túlórapénzt, olyan körülmények között, amikor decemberben Romániában már meghaladta a 8 százalékot az éves inflációs ráta. A márciusban kezdődő népszámlálásra készülő statisztikusok egyebek mellett a munkaerőhiányra panaszkodnak, a 2000 állás közül 400 ugyanis betöltetlen.

Az elszabadult energiaárak és a növekvő infláció közepette országszerte egymást érik a szakszervezeti megmozdulások az állami szektorban, miután az idei költségvetés megtervezésekor az államháztartási hiány leszorítása érdekében a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkalmazotti béremelések egy részét. Szerdán a bukaresti tömegközlekedést üzemeltető vállalat alkalmazottai is tüntettek a bérek emeléséért, hétfőn pedig a rendőrszakszervezet és a börtönőrök érdekképviselete állt sztrájkőrséget a pénzügyminisztérium épülete előtt, tiltakozásul a korábban előirányzott béremelések elnapolása miatt.Statisztikusok sztrájkőrsége a PSD-székháznál | Fotó: Agerpres

A 2022-es évre megszavazott állami költségvetés 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel, 6,5 százalékos inflációval és 5,84 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Kapcsolódók

Kimaradt?