Az energiafogyasztás csökkentését tervezik a marosvásárhelyi kórházakban

A marosvásárhelyi kórházak jelenleg is dolgoznak az áramfogyasztás csökkentésére irányuló terveken, az ország összes intézményére vonatkozó ajánlások keretében.

Az egészségügyi intézmények vezetői már több olyan területet is azonosítottak, ahol megtakarítási intézkedéseket lehet bevezetni – jelentette ki Mariana Negoiță, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője. Hozzátette, az árammegtakarítás nem érinti a kórházak pácienseit, hiszen az osztályok nélkülözhetetlen részein nem lesznek fogyasztáscsökkentések. Mint fogalmazott, az egészségügyi intézmények osztályainak elküldték az ajánlásokat.

Azokon a helyeken, ahol nincs szükség világításra, le kell kapcsolni a fényeket, és ahol lehet a számítógépeket délután – használaton kívül – le kell zárni. Emellett tilos az osztályokon az elektromos radiátorok és légmelegítő berendezések használata, valamint a hagyományos fényforrásokat gazdaságos izzókra kell cserélni.

Kép forrása: Facebook

A Maros Megyei Klinikai Kórházban sem érintik a betegeket az energiafogyasztás csökkentésére irányuló kezdeményezések – hangsúlyozta az intézmény vezetője, Dr. Ovidiu Gârbovan.

„Elvileg mindenki energiaválságot él át. Gyakorlatilag az egészségügyi intézmények olyan egységek, ahol folyamatos orvosi tevékenység folyik, ezeket nem lehet megszakítani. Igyekszünk azonosítani azokat a helyeket, ahol elkerülhetnénk a pazarlást. Valószínűleg a téli hősugárzók programjával igyekszünk a lehető leghatékonyabban használni az energiát" – részletezte Dr. Ovidiu  Gârbovan.

Nicolae Ciucă miniszterelnök korábban arra kérte a minisztereket, hogy terjesszenek elő tervet az állami intézmények áramfogyasztásának csökkentésére. A kormányfő első megoldásként a klasszikus izzók LED-es izzókra való cseréjét javasolja, mind a közintézmények, mind a lakosság számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?