Az egészségügyi minisztérium kiállt a fogorvosok mellett a szakmai szervezetük vezetősége ellenében

Támogatja a pénteken tiltakozó, a Romániai Fogorvosok Kollégiumának döntéseivel elégedetlen fogorvosok „jogos" akcióit, jelentette be pénteken az egészségügyi minisztérium. A fogorvosok pénteken Bukarestben a kollégium központi székháza előtt tüntettek.

Két olyan határozat megsemmisítését kérik, amelyek a fogorvosok és az általános fogászatra szakosodott fogorvosok, valamint a fog- és szájsebészetre szakosodott fogorvosok kompetenciáit szabályozzák, tulajdonképpen korlátozzák.


A Fogorvosok Munkaadói Szövetsége szerint több mint 15 000 szakorvos már nem gyakorolhatja a szakmáját úgy, mint a két határozat elfogadása előtt, és nem végezhet többé bizonyos műtéteket és kezeléseket.


Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy pénteken a minisztérium székhelyére hívta a fogorvosok kollégiumának vezetőségét.

„Jogi lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a jelenlegihez hasonló helyzet, amikor a kollégium az egészségügyi minisztérium jóváhagyása nélkül, olyan döntést hozott, ami hárányosan befolyásolja a fogorvosi szakma gyakorlását" - közölte a szaktárca.
A Romániai Fogorvosi Kollégium vezetőségének ősszel esedékes választásáról közölték, gondoskodnak róla, hogy a folyamat átlátható legyen.

„A törvénynek megfelelően az egészségügyi minisztérium biztosítani fogja a választások szabályosságát, megfigyelőket fog kijelölni, akik részt vesznek a teljes folyamatban, beleértve a leadott szavazatok megszámlálását is" – hangoztatták a szaktárca képviselői.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?