Az egészségügyi minisztérium engedélyezi a koronavírus elleni két antivirális gyógyszert

A szerdai nap folyamán kiállítják a speciális engedélyeket a koronavírusos betegek kezelésében használható két innovatív antivirális gyógyszerre, a Molnupiravirra és Paxlovidra – közölte szerdán az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila hangsúlyozta, ezeket az antivirális szereket nem kell minden fertőzött páciens esetében alkalmazni, csak azok kapják, akiknél fennáll a betegség súlyos formáinak kockázata. A kezelést a megbetegedés első napjaiban el kell kezdeni - mutatott rá.

„Az antivirális gyógyszerek eléggé nagyfokú toxicitású készítmények, ezért a kezelés elkezdése előtt fel kell mérni a beteg állapotát” – magyarázta a miniszter a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Agerpres/EPA

Rafila kiemelte, az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértői bizottságának becslése alapján 250 ezer beteg számára tervezik beszerezni az antivirális készítményeket. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a hónap végéig megérkezik az első szállítmány az egyik gyógyszerből, ez elsősorban a gyártótól függ - mondta. Ez a két antivirális gyógyszer nem lesz megvásárolható a patikákban, de ingyen megkapják majd az állapotfelmérő járóbeteg-központokban kivizsgált betegek, ha az orvosok úgy ítélik meg, hogy szükségük van a kezelésre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?