Egészségügyi miniszter: lassul a koronavírus terjedése Romániában

Még mindig növekedőben van a koronavírus-fertőzések száma Romániában, azonban „ez a növekedés lassú”, és a Suceava megyeihez hasonló gócok is „kezdenek megszűnni”, jelentette ki vasárnap Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

„Míg a múlt hét elején 50 új esetünk volt naponta, pénteken csak 20 volt” - mondta el Nelu Tătaru az Antena 3 csatornán. Hangsúlyozta, hogy lakhelyi elszigetelés révén a betegség nagyon kis gócokban, családokon belül terjedt csak, és elmaradt a gyors terjedés a helyi közösségekben.A tetőzés 10-12 ezer esetnél lesz, mondta a miniszter. Rámutatott, hogy van egy fokozatos, de nem exponenciális növekedés, ami reményeik szerint 7-10 nap múlva megáll, ott tetőzik, és onnan lassan csökkeni kezd majd az új esetek száma.

„Az elszigetelődés be nem tartása növelheti az esetek számának összességét, elérhetjük a 15 ezret is, sőt, ennél többet is. Az utóbbi napokat figyelembe véve azonban reménykedem, hogy megmarad az eddigi tendencia, és nem lesz egy hirtelen növekedés” - magyarázta a miniszter.

Tătaru megköszönte ugyanakkor a lakosságnak, hogy megértette, mennyire fontos a húsvét idején is betartani a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendelkezést.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?