Az USR Schengenről: a közúti határátkelőknél „románok ezrei” állnak sorban

Románia teljes jogú Schengen-tagságot érdemel - hangsúlyozta szerda este a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) sajtószóvivője.

Ionuţ Moşteanu képviselő egy Facebook-bejegyzésben azt írta, miközben Marcel Ciolacu miniszterelnök „diadalmasan bejelenti”, hogy Románia légi és tengeri úton csatlakozhat a schengeni övezethez, a közúti határátkelőknél „románok ezrei" állnak sorban, miután itthon töltötték a karácsonyt. „A kamionsofőrök továbbra is kénytelenek lesznek napokat sorban állni, a gazdaság pedig eurómilliárdokat veszít” – fogalmazott.

A közúti határátkelőknél egyelőre nem változik a helyzet Fotó: Agerpres

Az Agerpres által idézett ellenzéki politikus szerint a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt alkotta kormánynak, illetve Klaus Iohannis államfőnek kötelessége lett volna folytatni a tárgyalásokat a teljes körű csatlakozásért, de nem tették meg. „Kevéssel is beérték. Most pedig egy vereséget próbálnak meg győzelemként eladni nekünk. Románia elnyerte a jogot arra, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez. Minden követelménynek eleget teszünk. Megérdemeljük a teljes körű Schengen-tagságot. (...) Ehhez azonban olyan államfőre, miniszterelnökre és miniszterekre van szükség, akik harcolnak értünk” – tette hozzá.

A belügyminisztérium szerda este jelentette be, hogy megállapodásra jutott az osztrák és a bolgár tárcával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával történő kibővítéséről a reptéri és tengeri határellenőrzés feloldásával 2024. március elsejétől. Marcel Ciolacu miniszterelnök szintén bejelentette, hogy jövő év márciusától a román állampolgárok is élvezhetik a schengeni tagság előnyeit, Románia megkapja a szabad mozgás jogát a légi és a vízi közlekedésben. „13 év után Románia végre a schengeni övezet tagja lesz. Megszületett az erről szóló politikai megállapodás!” – írta egy Facebook-bejegyzésben. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?