Az RMDSZ tisztázza: csak az önkormányzati alkalmazottak bérezésének az újraszámolását támogatják

Az egységes bértörvény előírja, hogy az önkormányzatokban dolgozók fizetése az alpolgármester vagy a megyei tanács alelnökének a fizetésének függvényében alakul, amelyet évente a minimálbér értékéhez kell igazítani a törvény értelmében. Azonban a jogszabályt az elmúlt négy évben nem alkalmazták megfelelően minden területen, ennek következtében jelentős bérkülönbségek alakultak ki.

A helyi közigazgatásban sem történt fizetésemelés az elmúlt négy évben, amely méltánytalan helyzeteket és különbségeket idéz elő az állami szférában. Az RMDSZ kizárólag az önkormányzati alkalmazottak fizetéseinek igazítását támogatja.

Fotó: Molnár Boglárka

„A megélhetési költségek válsága, a megugrott infláció és a kirívó energiaárak miatt természetes, hogy a lakosság jelentős része megdöbbenéssel fogadja a fizetésemelésre vonatkozó javaslatot. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy kistelepülések önkormányzatainak működése kerül veszélybe azáltal, hogy nem tartjuk be az egységes bértörvény előírásait. Valós a veszélye annak, hogy alkalmazottak nélkül maradnak egyes polgármesteri hivatalok” – mutatott rá Csoma Botond.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Nyomatékosította, ez a béremelés nem veszélyeztet egy jövőbeni nyugdíj-, illetve minimálbéremelést, amelyről a jövő évi költségvetés összeállítása során egyeztet a kormánykoalíció. „A méltányosságra kell törekednünk. A törvényes keretet úgy kell alakítani, hogy az valós megoldásokat adjon az emberek problémáira. Ezt tesszük a bérekkel, és ezt szorgalmazzuk a nyugdíjak esetében is” – nyomatékosította Csoma Botond.

Az RMDSZ képviselőházi frakciója a hétfő délutáni gyűlésén megerősítette azt az álláspontot, miszerint a képviselők és szenátorok fizetéseinek a 2021-es minimálbér függvényében történő újraszámolása nem prioritás, és kizárólag az önkormányzatokban dolgozó alkalmazottak juttatásának az emelését támogatják a holnapi képviselőházi plénumon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?