Sürgősségi rendelettel növelné a munkaügyi minisztérium a közalkalmazottak bérét

A 2017-es egységes bértörvényben 2022-re előirányzott összeg és a 2021 decemberi fizetésük különbségének egynegyedével növelné a közalkalmazottak bruttó alapbérét a tárca holnapján közzétett sürgősségirendelet-tervezet szerint a munkaügyi minisztérium.

A kép illusztráció | Fotó: Molnár BoglárkaA már augusztustól hatályba lépő béremelés nem érintené a közjogi méltóságokat és a helyi közigazgatásban dolgozókat. A 2022 januárja és júliusa között alkalmazott személyzet fizetését a bértörvényben 2022-re előirányzott összeg és a 2022 júliusi fizetésük különbségének egynegyedével növelnék. Az Országos Statisztikai Intézet és regionális, illetve megyei intézményeinek alkalmazottjait augusztustól a bértörvényben 2022-re előírt összeggel javadalmaznák.

A tervezet szerint a kulturális és a szállításügyi minisztérium és alárendelt intézményei alkalmazottainak alapbére 15 százalékkal emelkedne, míg az országos helyreállítási tervről szóló sürgősségi rendelettel alkalmazott személyeké 50 százalékkal.

A 2017-es bértörvény 38-as cikke szerint 2019 és 2022 között a közalkalmazottak bruttó alapbére évente a 2022-re előirányzott összeg és a 2018 decemberi fizetésük különbségének egynegyedével nő. A kormány később úgy döntött, hogy az egészségügyben és a tanügyben dolgozók kivételével 2021-ben és 2022-ben a közalkalmazottak fizetése nem változik.

A sürgősségirendelet-tervezet indoklásában a munkaügyi minisztérium azzal indokolja a közalkalmazotti bérek növelését, hogy ezek a fizetések az elmúlt két évben nem emelkedtek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?