Az RMDSZ sürgősségi rendelettel fogadtatná el az Anghel Saligny településfejlesztési programot

Az RMDSZ azt javasolta a koalíciónak, hogy az Anghel Salignyról elnevezett településfejlesztési programot a költségvetés-kiigazítás előtt, sürgősségi rendelettel fogadja el a kormány.

Erről a kormánypártok vezetőinek hétfő esti tanácskozása után számolt be Kelemen Hunor szövetségi elnök. A miniszterelnök-helyettes kifejtette: a program elindításához költségvetési előirányzatra van szükség. Ezért még a költségvetés kiigazítása előtt, sürgősségi rendelettel kellene elfogadni, hogy az idén el lehessen indítani.

Kelemen Hunor elmondta, „rendben lévőnek” tartja az USR politikusa, Anca Dragu szenátusi házelnök javaslatait a településfejlesztési program keretében benyújtott pályázatok ellenőrzésére és a beruházások kivitelezésének nyomon követésére, és ezeket is belefoglalják a sürgősségi rendeletbe.

Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, maga is annak a híve, hogy a településfejlesztésre szánt összegekre átlátható kritériumok szerint pályázhassanak az önkormányzatok. „Mindenki abban érdekelt, hogy a helyi közösségek számára hasznos, hatékony beruházások történjenek” - jelentette ki.

Kelemen Hunor elutasította azt az újságírói felvetést, miszerint a helyi fejlesztésekre szánt összegek önkormányzatok közötti szétosztásakor politikai szempontokat is figyelembe vehet majd a kormány.

„Sem a polgármestertől, sem az adott település lakóitól nem kérsz párttagkönyvet, amikor beruházásokra készülsz. Nem kérsz az autópálya-építés vagy kisebb-nagyobb közúti infrastruktúra-fejlesztés előtt sem. Ez rendkívül nagy ostobaság lenne. A közigazgatásba, befektetésekbe nem kevered bele a politikát” - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy az Anghel Saligny-programra szükség van, mert több mint 22 ezer megyei út és több mint 27 ezer községi út korszerűsítésre szorul, a települések 57 százaléka nincs csatornázva, 29 százalékának nincs ivóvízhálózata.

Hozzátette, hogy az eredeti elképzelésekhez képest a programot leszűkítették, így kizárólag az utak korszerűsítésére, a víz és a földgáz bevezetésére, illetve csatornázásra pályázhatnak finanszírozást a helyi önkormányzatok. „Jelenleg a lakosság 50 százaléka sem fér hozzá a földgáz-szolgáltatáshoz, ami a 21. században Románia potenciálját tekintve megengedhetetlen” - jelentette ki Kelemen Hunor.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?