Átadták a Vándorsólyom vasaltösvényt a Vargyas-szorosban

Vasalt útvonalat adtak át szerdán a Vargyas-szorosban, a Vándorsólyom nevű 240 méter hosszú és 150 méter magas mászóösvény mindenki számára nyitott és ingyenes, azonban a felszerelés használata kötelező.

A Vargyas-szurdoka, a Persány-Rika hegység északi végénél, a Hargita lábainál kialakult mészkő sziklaszoros, a Székelyföld egyik jelentős, festői természeti szépségekben gazdag karsztvidéke. A környék, az itt található Almási-barlangnak is köszönhetően hatalmas turisztikai potenciállal rendelkezik, a Vándorsólyom elnevezésű, szerdán átadott vasalt ösvénynek köszönhetően egy újabb sport- és kalandlehetőséggel gazdagodott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A Via Ferrata átadása turisztikai szakemberek, bloggerek, vloggerek látogatásával esett egybe, meghívásunkra Răzvan Pascu turisztikai blogger és csapata egy éven belül harmadszor jött Hargita megyébe, hogy a régió változatos turisztikai kínálatát népszerűsítse a belföldi piacon” – közölte a Maszollal Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki nemcsak jelen volt az átadásnál, de ki is próbálta a vasalt mászóösvényt.

Fotók: Bíró Barna Botond – Facebook

A meglátogatott helyszínekről készült rövidfilm a Visit Harghita jóvoltából ezen a linken tekinthető meg. 

A 150 méteres szintkülönbségű vasalt ösvényen mintegy 240 méteres távon, sodronyok és vas „lépcsők” segítik a feljutást a tetőre. A mászás nem igényel különösebb tudást vagy szakértelmet, ám a létesítők mindenképp azt ajánlják, hogy először tapasztalattal rendelkező vezetővel vágjunk neki. A mászáshoz nélkülözhetetlen felszerelés (sisak, hámok, karabinerek) használata kötelező.

„A mászóösvény használata mindenki számára nyitott és ingyenes, azonban az útvonalat csak a saját felelősségére használhatják” – közölte Szőcs Tibor, a Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata szentegyházi egységének a tagja. Elmondta, hogy közepesnek és nehéznek minősített útvonal teljesítése saját felszereléssel is lehetséges, de előzetes egyeztetés alapján tőlük is lehet hámokat és sisakokat bérelni, legfeljebb öt-hat fős csoportok számára pedig igény szerint vezetőt is biztosíthatnak.

A Hargita megyei hegyimentő közszolgálat szentegyházi részlegét a közösségi oldalukon vagy a 0729–206010-es telefonszámon lehet elérni.

A Vándorsólyom mászóösvény teljesen kezdők és haladók számára egyaránt nagy élményt nyújt, a táv teljesítéséhez minimális „előképzettség” szükséges, a kirándulóknak elég ismerniük a karabinerek, hevederek, hámok használatát, de tapasztalt vezető igénybevételét mindenképpen ajánlják.

Kapcsolódók

Kimaradt?