Megjelent a madárinfluenza Hargita megyében is

Székelykeresztúr környékén mutatták ki először Hargita megyében a madárinfluenzát. A megye dél-nyugati részében található gazdaságban, az elhullott szárnyasokból vett minta alapján állapították meg a betegség jelenlétét. A hatóságok elrendelték az életben maradt baromfik elpusztítását és elégetését, hogy megelőzzék a betegség továbbterjedését a térségben.  

Az érintett székelykeresztúri gazdaságban 60 csirkét és 6 tyúkot tartottak, az elhullott állatokból szombaton vettek mintát, amelyet Jászvásáron vizsgáltak meg, és mutatták ki a fertőzés jelenlétét – közölte a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal. A helyi betegségmegelőzési tanács vasárnapi döntése értelmében elrendelték a gazdaságban található takarmány, hulladék, és minden más fertőzésgyanús anyag állatorvosi felügyelet alatt történő megsemmisítését. A fertőzött szárnyasok óljából származó hulladékot pedig elég mélyre ássák majd ahhoz, hogy a vadon élő madarakra ne jelentsen veszélyt.

Székelykeresztúr három kilométeres övezetében (Betfalva, Siménfalva, Rugonfalva, Újszékely, Alsóboldogfalva, Szentábrahám, Csekefalva) védelmi zónát hoznak létre, tíz kilométeres körzetben pedig felügyeleti zónát (Nagygalambfalva, Kisgalambfalva, Nagymedesér, Székelyszentmiklós, Nagykede, Kiskede, Kikadács, Székelyandrásfalva, Kissolymos, Újszékely, Székelyszenterzsébet, Solymosiláz, Magyarandrásfalva, Gagy). Maros megyében Héjjasfalván, Szederjesen, Magyarfeleken és Küköllősárdon rendeltek el felügyeleti zónát.

A jelzett területen összesítik a baromfifarmokat, és különös figyelmet fordítanak az újonnan vásárolt szárnyasokra. A lakosságot tájékoztatják az érvénybe lépő korlátozásokról, illetve arról is, hogy milyen biztonsági intézkedéseket kell a gazdáknak meghozniuk. Értesítik a megye összes szárnyasfarmját ugyanezekről az intézkedésekről.

Megyeszerte még nagyobb figyelmet fordítanak az illegális baromfikereskedők lefülelésére, valamint a Maros megyei fertőzött farmokról esetlegesen Hargita megyébe került szárnyasokra. Az állategészségügyi intézet csütörtökön este erősítette meg, hogy a H5N8-vírus megjelent egy nyárádtői (Maros megye) farmon, ahol 180 ezer szárnyast tartottak.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?