Aradon holtpontra jutottak a tárgyalások az RMDSZ-es alpolgármesteri tisztségről

Szerda óta teljes összetételű az aradi önkormányzati képviselőtestület, miután három megüresedett helyet a pártlistákról a soron következő jelöltek foglalták el, de közel négy hónappal a helyhatósági választások után még mindig nem sikerült megegyezni arról, hogy megkapja-e az egyik alpolgármesteri tisztséget a magyar érdekvédelmi szervezet jelöltje.

A rendkívüli tanácsülésen Petru Nistor Barb (PNL), Ioan Chifa (USR–PLUS) és Szabó Mihály (RMDSZ) tett hivatali esküt, ők Sergiu Bîlcea (PNL), Sergiu Vlad (USR–PLUS) és Mészár Sándor (RMDSZ) decemberben megüresedett helyét foglalták el. Előbbi kettő parlamenti mandátumot szerzett az országgyűlési választásokon, és inkább a bukaresti munkát választották, az RMDSZ volt polgármester-jelöltje pedig visszaadta mandátumát azután, hogy a decemberi alpolgármester-választáson nem kedvezett „a politikai széljárás” (mint ismert, az alpolgármestereket nem közvetlenül a szavazók választják meg, hanem a képviselőtestület tagjai közül kerülnek ki).Teljes létszámú a képviselőtestület | A polgármesteri hivatal felvételei

Az UTA futballcsapatának megmentőjeként közismert Mészár egyébként korábban leszögezte: ha nem kapja meg legalább az alpolgármesteri tisztséget, nem lát esélyt a választási programjában foglaltak megvalósítására, ezért inkább átadja a helyét a listán utána következő személynek – aki Szabó Mihály, az RMDSZ 2016–2020 közötti egyik önkormányzati képviselője.

Huszonnégy éve megszakítás nélkül, minden ciklusban volt RMDSZ-es alpolgármester Aradon, a legutóbbi öt mandátumban Bognár Levente viselte a tisztséget, ám ő tavaly nem vállalta a polgármester-jelöltséget (a szövetség pedig mindig a polgármester-jelöltjét javasolta utóbb alpolgármesternek).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A múlt ciklusban az RMDSZ két szavazatával biztosította a többséget a Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára, ám a tavaly szeptemberi helyhatósági választásokon a PNL már kevesebb mandátumot szerzett: a 23 helyre csak 9 jelöltje jutott be, és bár a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) 7 tanácsosával látszólag kényelmes többséget alakíthatott volna, nem tudtak megegyezni. Így a liberálisok eddigi megbízható partnerüket, az RMDSZ-t vették maguk mellé, továbbá a Népi Mozgalom Pártja (PMP) két tanácsosát. Călin Bibarț liberális polgármester ragaszkodott ahhoz, hogy pártja adja az egyik helyettesét (Lazăr Faur személyében), de a másik alpolgármesteri tisztségről a koalíción belül sincs egyezség: az RMDSZ is magának akarja a posztot, miként a PMP jelöltje, Cristian Galea vállalkozó és baptista prédikátor is.

„A választási eredmények, az érdekképviselet és a magyar közösség történelmi szerepe miatt is ragaszkodunk az alpolgármesteri tisztséghez. Nemcsak megfigyelőként, hanem tevékenyen is részt akarunk venni a város vezetésében, a döntések végrehajtásában, ráadásul így látjuk biztosítottnak, hogy a magyar közösség számára fontos rendezvények, a magyar oktatási intézmények, a történelmi egyházaink és a civil szervezeteink megkapják majd azokat a költségvetési forrásokat, amelyek számarányunk alapján megilletnek bennünket, hiszen mi is hozzájárulunk a város fenntartásához” – érvelt Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke.Szabó Mihály szerdán tette le a képviselői esküt

Elismerte, hogy a tárgyalások egyelőre holtpontra jutottak, de remélte, hogy végül – az RMDSZ szempontjából sikeresen – meg tudnak majd egyezni. „A gyakorlati haszna mellett szimbolikus jelentőségű is, hogy legyen egy magyar alpolgármester, mert annak az az üzenete, hogy van még annyi erő a közösségben, hogy a városvezetésbe is bejuttassa a jelöltjét” – mondta Faragó.

Faragó Péter elmondta azt is, hogy mivel Mészár Sándor visszalépett a képviselőtestületből, az RMDSZ-szervezet Állandó Tanácsa fogja eldönteni, hogy Szabó Mihály és Bognár Levente közül kit javasol majd aradi alpolgármesternek.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?