Alkotmánybíróság: a képviselők és szenátorok továbbra is jogosultak a különnyugdíjra

Az alkotmánybíróság (Ab) kedden megállapította, hogy a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvény csak akkor alkotmányos, ha a jövőre vonatkozik, így a jogszabály hatályba lépésekor legkevesebb egy teljes mandátummal rendelkező törvényhozók továbbra is jogosultak a juttatásra.

A testület közleménye szerint törvényes joguk volt a különnyugdíjakra azoknak a képviselőknek és szenátoroknak, akik legalább egy teljes parlamenti mandátumot kitöltöttek. Az Ab szerint a juttatás eltörlése sértené a szerzett jog védelmének elvét.

Fotó: Agerpres

Az alkotmánybírák ennek megfelelően szavazattöbbséggel megállapították, hogy a különnyugdíjakat eltörlő 2023/192-es törvény akkor alkotmányos, ha nem azokra a képviselőkre és szenátorokra vonatkozik, akik a jogszabály hatályba lépésekor legkevesebb egy teljes mandátummal rendelkeztek.

„A parlamentnek alkotmányos joga a jövőre vonatkozóan eltörölni a különnyugdíjakat” – olvasható a közleményben.

USR: rémisztő az Alkotmánybíróság döntése

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă kedden „rémisztőnek” nevezte az alkotmánybíróságnak azt a döntését, hogy a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlése csak a jövőre vonatkozhat.

A politikus a Facebook-oldalán úgy vélekedett: a „jogbiztonság elvét” ez esetben úgy kell értelmezni, hogy „az egyszer megítélt privilégium élethossziglan megmarad”. Szerinte ez az alkotmánybírósági döntés zöld utat ad más, szintén közpénzből fizetett kiváltságoknak is. „Csak egy napig kell érvényben lennie, és máris egy életen át részesülsz benne” – írta a politikus.

Drulă felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmánybíróság azt már nem tekintette a jogbiztonság megsértésének, amikor a kormány parlament előtti felelősségvállalással elfogadtatta az „adóemelési törvényt”. „Ezek szerint az rendben van, hogy a következő hónaptól azonnali hatállyal mindannyian megnövelt adót fizessünk, megsértve a jelenlegi adószabályozásokat. Éppen azok az intézmények vezetnek be igazságtalanságokat, amelyek az alkotmányos jogokat és köztársaságunk alapját hivatottak megvédeni” – írta az USR elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?