ANL-lakások: kedvezményesen bérelni vagy kedvező áron vásárolni?

Nagyobb biztonságot jelent az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített, önkormányzati tulajdonú lakásokban élőknek, hogy már nem évente, hanem ötéves időszakra hosszabbíthatják meg bérleti szerződésüket. A héten jelent meg a Hivatalos Közlönyben az ANL-lakásokra vonatkozó 318/2022-es törvénymódosítás, amelynek legfontosabb újdonsága, hogy ezentúl ötéves időtartamra szakokra kötik meg a bérleti szerződéseket. Ezáltal a bérlők könnyebben tudnak ideiglenes lakhelyet bejelenteni és közműszerződéseket kötni.

A törvénymódosítás a korábbi bérlők által megvásárolt ANL-lakások továbbadásáról is rendelkezik. Leszögezi, hogy a lakást a bérlő már egy év elteltével is megvásárolhatja az első bérleti szerződés megkötése után, de ebben az esetben a tulajdonjog megszerzésétől számított öt évig nem adhatja el az ingatlant. A továbbadás tilalma viszont nem vonatkozik azokra, akik az ANL-lakást az első bérleti szerződésük megkötésétől számított legalább 6 egymást követő év eltelte után akarják megvásárolni. Az ő esetükben ugyanis már kizárható, hogy spekulációs céllal vásárolják meg az addigi bérleményüket.

A sepsiszentgyörgyiek inkább bérelnek, mint vásárolnak

A sepsiszentgyörgyi ANL-lakásokban élők többsége inkább kedvezményes lakbért fizet, kevesebben döntenek az ingatlan megvásárlása mellett. A Maszol érdeklődésére a sepsiszentgyörgyi városháza szóvivője, Fábián Gellért úgy tájékoztatott, hogy a városban 159 ANL-s lakás van, amelyből 150 kétszobás, ezek mérete 52 és 59 négyzetméteres, míg a maradék 9 manzárd típusú garzonlakás, amelyek mérete 32 és 49 négyzetméter. Fábián szerint a sepsiszentgyörgyi ANL-s lakásokból 144-nek van bérlője és 15-öt megvásároltak a lakók. A sepsiszentgyörgyi önkormányzathoz 2020-tól mostanáig 51 lakásigénylést adtak le albérletre.Megkönnyíti a bérlők dolgát az ANL-törvény módosítása | A kép illusztráció – Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

Miközben évekkel ezelőtt még csillagászati árakon kínálták eladásra az ANL-lakásokat, egy korábbi szabályzatmódosítás révén már piaci áron, vagy akár az alatt lehet megvásárolni a bérleményeket, ugyanis már levonják a lakás értékéből az addig kifizetett bérleti díjat, az értékvesztési (amortizáció) összeget, és figyelembe veszik a település besorolását is. Az eladási árat emellett az infláció mértékével is kiigazítják. Fábián Gellért tájékoztatása szerint jelenleg egy sepsiszentgyörgyi ANL-s garzonlakás eladási ára 100 765 lej és 165 257 lej között mozog, míg egy ANL-s kétszobás lakást 170 516 lej és 280 182 lej között vásárolhatnak meg a bérlők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A lakásügynökség országszinten eddig mintegy 34 ezer lakást építtetett, ebből 28 ezer szerepel a nyilvántartásában, a többit már megvásárolták a korábbi bérlők, akik előlegfizetést követően akár részletekben is törleszthetik az önkormányzatnak a vételárat.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat bővíti az állami lakások számát

Sepsiszentgyörgy területén összesen 19 600 tömbházlakás van nyilvántartva, ennek jelentős része magántulajdon. Az önkormányzat lakásvagyonához tartoznak az állami alapból épített lakások, az ANL által épített lakások, a szociális lakások, a szolgálati- és szükséglakások, valamint a „Gyere haza!”-program keretében igényelhető építési területek. Antal Árpád polgármester nemrégiben arról számolt be, hogy egy tömbházakból és közszolgáltatásokat nyújtó épületekből álló új lakónegyed építését kezdik el jövő évben.A városban közel 20 ezer tömbházlakás van | A kép illusztráció – Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

A csendőrlaktanya és az Olt folyó gátja közti jelenleg elhanyagolt állapotban lévő területen két típusú tömbházsort húznak fel. A helyi fiatal családoknak szánt négy- és hatemeletes tömbházakat az Országos Lakásügynökség építi, ezekben mintegy 100 lakrész található majd. Ezenkívül az országos helyreállítási alapnál (PNRR) nyertes pályázata van az önkormányzatnak több egyemeletes és manzárdos ingatlan építésére, amelyekben mintegy 100 szolgálati lakást biztosítanak az egészségügyi és tanügyi dolgozóknak. Emellett az önkormányzat egy új lakónegyed építését tervezi az egykori tyúkfarm helyén, de a szabadpiacról szükséglakásokat is vásárolnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?