A villanypásztorok nem oldják meg a medvekérdést – Közös teherviselésre van szükség

Románia elbukott a medvekérdés kezelésében, számos európai országban ezt sokkal jobban, bátrabban, tökéletesebben megoldották és nemcsak a medvékkel, hanem a farkasokkal kapcsolatos problémákat is, ugyanakkor egyértelműen látszik, nagyon sok olyan tévhit van a témában, amelyen változtatni kell, és keresni a megoldásokat, jogharmonizációra van szükség – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Európai Bizottsága megbízásából új jelentést – melyhez 89 módosító javaslatot nyújtottak be a tagok – dolgozott ki az ember és nagyragadozók együttéléséről, amelyet a Régiók Bizottsága megszavazott. Csíkszeredában a megyeházán kedden kezdte meg tevékenységét az Európai Bizottság kezdeményezte nagyragadozókkal foglalkozó regionális platform, amelynek tagjai megoldást kívánnak találni a nagyvadak okozta problémákra Európa-szerte. A platform munkaülését megelőzően Borboly Csaba a részletekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A szerző felvétele

A megyei tanács elnöke bemutatta azt a jelentést, amelyet múlt héten, április 17-én szavazott meg a Régiók Európai Bizottsága Brüsszelben.

Elhangzott, hogy a nagyragadozók által okozott károk megtérítését egységesíteni kell Európai Uniós szinten. A jelentésben felhívták a figyelmet, hogy villanypásztorral és kutyákkal nem megoldható a nagyvadak jelentette probléma, ugyanakkor elfogadhatatlan a medvék jelenléte a településeken, mint ahogy képtelenség a RO-Alert üzenetekben riasztgatni a lakosságot, ami annak a bizonyítéka, hogy Románia nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, vagyis Bukarest nem hozott megfelelő döntéseket. Hangsúlyozták, hogy valamennyi nagyragadozó fajjal fontos foglalkozni, mint a hiúzok, az aranysakálok és a rozsomákok, melyek ugyancsak sajátos kihívásokat és konfliktusokat idéznek elő. Fontos, hogy a mezőgazdasági termelőket segítő munkaerő pénzügyi támogatást kapjon, mivel a nagyragadozók jelenléte miatt állandó, éjjel-nappali jelenlétre van szükség a legeltetett állatok védelmében.

Illusztráció | Fotó: AdobeStock

„Jogharmonizációra, egységes kártérítésre van szükség, mindezt az év második felében soron következő magyar EU-elnökségtől is kérni fogjuk, mert nem lehet különbözőképpen kezelni a dolgokat Európa országaiban” – jelentette ki a megyeelnök. Hozzáfűzte: a jelentésben szerepel, hogy az emberi élet elsőbbséget kell élvezzen, nincs mit keressenek belterületeken a nagyvadak sem Európában, sem Romániában. Nonszensz, hogy küldözgetik a Ro-Alert üzeneteke, mert mindez az ország tökéletlenségét jelenti ebben a témában. Fontos, hogy az adatokat is aktualizálják a nagyragadozók témakörében, mert tudni kell, hogy az EU területének már 33 százaléka érintett ilyen tekintetben és más vidékeken is egyre inkább előfordulhat mindaz a konfliktusos, emberáldozatokat követelő helyzet, ami Hargita megyében ma mindennapos. Az új jelentés kiemelkedően hasznos abban a tekintetben is, hogy olyan szakirányú döntések szülessenek, amik az emberi élet elsőbbségét biztosítják, a megelőzéshez szükséges intézkedéseket finanszírozzák, a szabályokat átláthatóbbá teszik és a nagyvadak jelenléte csak egy hasznos, kedves, büszkeséget jelentő tény legyen, ezért kell dolgozni – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Hargita megyét újraválasztották, hogy folytassa a nagyragadozókkal foglalkozó regionális platform munkáját, amelynek célja, hogy megoldásokat találjon a nagyragadozók okozta problémákra Európa-szerte.

Az eseményen a megyei tanács elnöke mellett online bejelentkezve részt vett Valeria Salvatori, a római székhelyű Alkalmazott Ökológia Intézet képviselője, amely az Európai Bizottság megbízásából a medveprobléma nagyobb társadalmi részvétellel történő kezelését próbálja elősegíteni. Salvatori hozzászólásában rámutatott, hogy „Európa különböző régióiban magas létszámú nagyragadozó-állománnyal rendelkezünk, ami negatív hatással van az emberek életére, ugyanakkor a fennálló problémát meg kell oldani megtalálva a megfelelő légkört az emberek és állatok számára. Egyesítve az erőinket, azon kell dolgozni, hogy kialakítsuk az ember és a nagyvadak közötti békés életmódot.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?