A világjárvány és a béremelés sem állította meg az orvoselvándorlást

A koronavírus-járvány és az állami egészségügyi rendszerben 2018-ban bevezetett jelentős béremelés sem állította meg az orvoselvándorlást: tavaly is naponta hat orvos hagyta el az országot – írta szerdán a Hotnews.ro hírportálra hivatkozva az MTI.

A lapnak nem sikerült az orvosi kamarától megtudnia, hány orvos hagyta el a világjárvány első évében az egészségügyi rendszert, következtetését abból vonta le, hogy tavaly 2173 romániai orvos váltotta ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges szakmai igazolást. A Hotnews elismeri: ez nem tükrözi az orvoselvándorlás pontos mértékét, de úgy véli, hogy senki sem vállalná a bürokratikus eljárás bonyodalmait, ha nem lenne eltökélt szándéka külföldön folytatni szakmai pályafutását.

Az egészségügyi tárca által közölt adatok szerint a 2018-as béremelés évében csak kis mértékben – a 2017-es 2794-ről 2312-re – esett vissza a külföldi munkavégzésre készülő orvosok száma, 2019-ban pedig minden korábbinál többen, 3015-en váltották ki az ország elhagyásához szükséges szakmai igazolást. Ehhez képest a tavalyi adat több mint 25 százalékos csökkenést jelent, de a Hotnews szerint ez távolról sem váltja be a béremeléshez fűzött reményeket.

A korábbi bukaresti szociálliberális kormány az egészségügyi alkalmazottak bérének jelentős emelésével próbált véget vetni 2018-ban az ország 2007-es uniós csatlakozása óta felerősödött orvoselvándorlásnak, amelynek következtében egy évtized alatt több mint 15 ezer orvos – a Romániában oklevelet szerzett orvosok mintegy negyede – hagyta el az országot. Az intézkedés nyomán az állami szektorban dolgozó orvosok jelentős részének a bére megduplázódott.

A Hotnews által közölt területi bontás szerint az utóbbi két évben Bukarest és Temes megye veszítette a legtöbb, Călărași és Kovászna megye a legkevesebb orvost.

Az orvosi kamara vezetői több ízben sérelmezték azt, hogy Románia gyakorlatilag a nyugati országok számára képezi az egyetemein oklevelet szerző orvosok felét. Az ország egyetemeinek az utóbbi években mégis sikerült valamelyest ellensúlyozniuk az orvoselvándorlás okozta szakemberhiányt.

A statisztikai intézet adatai szerint az országban 2019-ben 63 300 orvos praktizált, 2700-zal több mint egy évvel korábban. Mintegy 500-zal 17 ezerre emelkedett a fogorvosok és 450-nel 18 ezerre a gyógyszerészek száma.

(Címlapképi illusztráció: Agarpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?