banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A román nemzeti ünnepre érkező provokátorok elszigetelését kéri a háromszéki prefektus

„Mindenkinek joga van ott ünnepelni ahol akar és Háromszéket közismerten vendégszerető emberek lakják, ezért tisztelettel várunk minden jó szándékú ünneplőt, akárhonnan érkezzen”, szögezte le sajtótájékoztatón Ráduly István.

Kovászna megye prefektusa arra reagált, hogy a provokációiról ismert Új Jobboldal (Noua Dreaptă) szervezet Sepsiszentgyörgyre-, míg a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet Kézdivásárhelyre toborozza híveit december 1-re, a román nemzeti ünnepre. Mindkét szervezet tagjai már az elmúlt években is felvonultak Háromszéken és rendszerint magyarellenes rigmusokat kiabáltak.

Ráduly István prefektus elmondta: a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy megakadályozza az érkezésüket és felvonulásuk nem is engedélyköteles. Ugyanakkor a hivatalos ceremóniát követően képviselőik elhelyezhetik koszorúikat az ünnepségek helyszínein. „Elvárjuk ugyanakkor, hogy tisztelettel viszonyuljanak az itt élőkhöz, és szigeteljék el az esetleg közéjük vegyülő provokátorokat”, szólította fel a Noua Dreaptă és a Calea Neamului szervezeteket a háromszéki prefektus.

Ráduly István leszögezte: a korábbi években tapasztalt intoleráns magatartásuk kapcsán határozottan felkérte a csendőrséget, hogy szigorúan lépjen fel minden olyan személy ellen, aki az ünnephez méltatlan tevékenységbe kezd, megzavarja a közrendet, vagy bármi olyat cselekszik, ami feszültséget kelt.

A szerző felvételeKovászna megyében már az elmúlt napokban elkezdődött a román nemzeti ünnepi rendezvénysorozat és december 1-ig megyeszerte 22 hivatalos ünnepséget szerveznek, számolt be Ráduly István. Hozzátette: a prefektúra épületének homlokzata jelenleg felújítás alatt áll, ezért oda idén nem tudják kihelyezni a korábbi években felhúzott óriás lobogót, ám azt ígérte, hogy jövő évben, december 1-én piros-sárga-kék reflektorokkal fogják megvilágítani a kormányhivatal épületének homlokzatát.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?