Kovászna megyei prefektus: köztisztviselők esetében nem alkalmazható a távmunka

Bár egy a múlt héten elfogadott törvénymódosítás kiterjeszti a távmunka lehetőségét a közhivatalokra is, Ráduly István, Kovászna megye prefektusa szerint ez a gyakorlatban nem megvalósítható, mivel egyrészt a közintézmények nem rendelkeznek digitális adatbázisokkal, másrészt nem lehet garantálni a szolgálati titok megőrzését.

Ráduly István prefektus | Fotó: Erdély AndrásA kormánymegbízott szerint üdvözlendő az alkalmazottak jogait bővítő törvény, de a köztisztviselők esetében fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy gyakorlatban megvalósítható-e a távmunka lehetősége, ezért szerinte meg kell várni, míg megjelenik a törvény alkalmazási módszertana, amely tisztázhatja a részleteket.

Az új jogszabály a köztisztviselőkre is kiterjeszti a távmunka lehetőségét, és biztosítja, hogy havonta maximum öt napot otthonról dolgozzanak, ha 11 évesnél kisebb gyerekük van, vagy hozzátartozójukat kell gondozzák, netán olyan feladatot látnak el, amit az intézmény vezetőjének megítélése szerint távmunkában is lehet végezni. A közintézmények vezetői ezenkívül írásban rendelkezhetnek a rugalmas munkaidő további formáiról.

Ráduly István szerint a távmunka nehezen alkalmazható olyan közintézményben, amelyben a polgárok például naponta kérnek régi, nem digitalizált dokumentumokat. Ha egy ilyen munkakört ellátó köztisztviselő otthonról dolgozik, ott nagyon nehéz lenne garantálni a szolgálati titok megőrzését. A prefektus rámutatott, hogy a hazai közintézmények nem állnak túl jól a dokumentumok digitalizálása terén, illetve az esetek többségében nem létezik olyan digitális adatbázis, amire otthonról rácsatlakozva dolgozni tudnának. Szerinte, ha vannak is alkalmazottak, akiknek a munkaköre megengedi, hogy otthonról dolgozzanak, ez megkülönböztetést és vitákat szülhet a beosztottak között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?