banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

A rendőrség fékezte meg a feleségét verő AUR-os parlamenti képviselőt

A rendőrség közbeavatkozására volt szükség ahhoz, hogy Dumitru Focșa, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője abbahagyja felesége bántalmazását. A botrány szerdáról csütörtökre virradóra zajlott le a házaspár Konstanca megyei otthonában. A párt belső vizsgálatot indított. A politikusnak azonban nem ez volt az első botrányos esete.

A bántalmazásnak szem- és fültanúja volt kilencéves gyermekük is. A hatóságokat a feleség értesítette hajnali 2 óra körül, miután férje fizikailag bántalmazta őt.

A helyszínre kiérkező rendőrök meggyőződtek a bejelentés hitelességéről, ugyanis az áldozaton szemmel látható, verés okozta sérülések voltak. Az áldozathoz mentőt hívtak, a mentőorvos a helyszínen ellátta, de az asszony elutasította a kórházba szállítását.

Fotó forrása: a politikus Facebook-oldala

A hatóságok azonosították az 57 éves férfit és 49 esztendős feleségét, ugyanakkor a helyzet súlyosságára való tekintettel javasolták a távoltartási bírásgi végzés kiállítását, a nő azonban elutasította ezt. Ennek ellenére a rendőrség bántalmazás vádjával bűnvádi eljárást indított az AUR parlamenti képviselője ellen.

Ugyanakkor, mivel a bántalmazásnak szemtanúja volt a pár kilencéves gyermeke is, kérték a megyei szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság beavatkozását, hogy a szakértők állapítsák meg, ebben a helyzetben mi a törvényes teendő a gyermek védelme érdekében – írta meg az Antena3 hírportál.

Közleményben reagált az AUR

A George Simion vezette párt sajtóközleményben reagált, amelyben közölte, hogy belső vizsgálatot indított az ügy feltárása érdekében.

„Határozottan ellenezzük a fizikai vagy lelki erőszak minden formáját. Úgy véljük, hogy a család egy olyan szentély, amelyet meg kell védeni az agresszív megnyilvánulásoktól, és a hatóságoknak kötelességük az ilyen jellegű incidenseket haladéktalanul kivizsgálni és megoldani” – írják a kommünikében. Ebben közölték, az AUR belső vizsgálatot indított és a párt etikai kódexében foglaltaknak megfelelően hozza meg majd döntését Dumitru Focșa parlamenti képviselő ügyében.

„A tények súlyosságától függően a szankciók akár a pártból való kizárást is jelentheti” – jegyzik meg.

A bántalmazó ismert agresszív magatartásáról

Dumitru Focșa számára nem ez az első olyan eset, amely agresszív magatartásáról tanúskodik. Korábban, tavaly májusban a parlament folyosóján majdhogynem tettlegességig fajult a közte és a Szociáldemokrata Párt egyik képviselője, Alfred Simonis közötti vita, emlékeztet a Hotnews hírportál. Akkor azon szólalkozott össze a két parlamenti képviselő az AUR által beterjesztett egyik törvénytervezetet miatt.

Egy bő esztendővel korábban, 2021 februárjában az AUR-os politikus a Román Nemzeti Parasztpárt egykori képviselőjének, Ion Tațiunak a fiát szidalmazta és fenyegette, amiért Nicolae Rațiu azt kérte Focșától, hogy töröljön egy a Facebook-bejegyzését, amelyben apja nevét szerinte méltánytalan módon említette. Az AUR parlamenti képviselője azt is mondta Rațiunak, hogy „nevetségessé teszi a családját” és nyilvánosan „retardáltnak” nevezte. Utólag azonban mégis törölte közösségimédia-oldaláról a bejegyzését és bocsánatot is kért Rațiutól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?