banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az AUR politikai kiközösítésére szólította fel több értelmiségi a koalíciós pártokat

George Simion, az AUR társelnöke | Fotó: AgerpresArra szólította fel egy szerdán közzétett nyílt levélben a kormányzó pártokat több tucat értelmiségi, hogy ne tárgyaljanak a Románok Egységéért Szövetséggel (AUR).

A levél aláírói – különböző civil szervezetek képviselői – azért érezték úgy, hogy meg kell szólalniuk, mert szerintük az utóbbi hetekben az oktatási, az igazságügyi és az egészségügyi miniszter is nyitottnak mutatkozott az AUR-ral való dialógusra, amit botrányosnak és elfogadhatatlannak tartanak.

Az aláírók emlékeztetik a három koalíciós párt elnökét: az AUR-ról már röviddel a politikai porondon való megjelenése után bebizonyosodott, hogy ez egy radikális-populista, „mérgező ideológiájú”, szélsőséges párt, amelyik fundamentalista és nacionalista nézeteket, összeesküvés-elméleteket terjeszt.

A levél szerint a kormány tagjainak találkozói az AUR vezetőivel mintegy legitimálják ezt a pártot. Az aláírók szerint az ellenzékkel való dialógus fenntartása egy helyes és követendő elv, de nem elegendő érv ahhoz, hogy a koalíció nyitottnak mutatkozzon egy olyan alakulat irányába, amelyik megtagadja a nyugati világ értékeit.

Az értelmiségiek ezért arra kérik a kormányzó pártokat, hogy kizárólag az alkotmány keretei közé szorítsák viszonyukat az AUR-ral, és csak a parlamenti interpellációikra reagáljanak. Ekként szerintük egy „egészségügyi kordont” lehetne vonni a romániai demokráciára veszélyes párt köré. „Meggyőződésünk, hogy ha ez a kordon felbomlik, szinte lehetetlen lesz majd visszaállítani” – olvasható a nyílt levélben.

Kapcsolódók

Kimaradt?