Feljelentették az úzvölgyi temetőben provokáló román képviselőjelöltet

Gyűlöletkeltés miatt feljelentette az úzvölgyi temetőben provokáló George Simion EP-képviselőjelölet Oltean Csongor.

Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje szerint a román politikus a Radio România Actualităţi szerdai műsorában félreérthetetlen módon szított gyűlöletet az erdélyi magyar közösséggel szemben. Oltean Csongor leszögezte: ebből az akcióból is egyértelműen látszik, hogy George Simion „megélhetési provokátor”, aki abból próbál politikai tőkét kovácsolni, hogy a magyar közösséget támadja.

„Olyan Európát akarnak a fiatalok, ahol az őshonos kisebbségek hagyománya, kultúrája, nyelvi sokszínűsége a tagállamok számára érték és nem egy teher, mint ahogy számtalanszor megtapasztaljuk Romániában” – fűzte idézte Oltean Csongort az RMDSZ pénteki hírlevele.

A román jelölt arról beszélt a közrádióban, hogy az úzvölgyi temetőben történtek – ahol állítása szerint bántalmazták őt – a politikai osztály miatt fordulhattak elő, amelyik szeparatizmust és etnikai gyűlöletet szorgalmaz, illetve autonómiáért és képzelt térségekért könyörög (utalva ezzel Székelyföldre).

Azt is mondta, hogy az etnikai elemet szavazatok szerzésére használják, majd egy hirtelen fordulattal úgy fogalmazott: informálni fogja az európai intézményeket, hogy miként diszkriminálják a Hargita, Kovászna és Maros megyei románokat, hogyan van egyre kevesebb templomuk és iskolájuk, és hogyan nem alkalmazzák őket, mert nem ismernek „egy bizonyos nyelvet”.

Bár George Simon nem említette az RMDSZ-t és a magyar közösséget, Oltean szerint egyértelmű, hogy a három székelyföldi megyéről beszélt. „Törvényt sértett, hiszen gyűlöletkeltő beszédet mondott egy etnikai kisebbséggel szemben, ugyanakkor tilos lett volna vádakat felhozni olyan büntetőjogi vagy akár morális kérdésekben, amelyeket nem támaszt alá” – jelentette ki.

Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje elmondta: sértő és ugyanakkor kínos, ha egy jelöltnek mindössze a gyűlöletkeltésre futja. „Aki nem a valós problémákkal foglalkozik, és nem saját közössége érdekeit tartja szem előtt, hanem egy másik közösség üldözését, az alkalmatlan nemcsak az európai parlamenti munkára, hanem egyáltalán a politikai érdekképviseletre” – emelte ki Oltean.

Kapcsolódók

Kimaradt?