Bepanaszolták az európai szocialistáknál a PSD-t az AUR-hoz való közeledése miatt

Az európai szocialisták vezetőségének "sürgős közbelépését" kérte Alexandru Muraru nemzeti liberális (PNL) képviselő a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) között körvonalazódó együttműködés megakadályozása érdekében. A PSD azt állítja, nincs semmiféle "politikai projektje" az AUR-ral.

A kormány antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottja csütörtökön közölte, Romániában létrejött "egy természetellenes szövetség: a román szocialisták szövetségre léptek a fasisztákkal, hogy buktassák meg a kormány".

Muraru szerint a bizalmatlansági indítvány kapcsán körvonalazódó együttműködés a PSD és "a szélsőséges és újfasiszta" AUR között visszavetné a szocialista alakulatot a harminc évvel ezelőtti időkbe, amikor nyíltan együttműködött szélsőséges, antiszemita, fasiszta pártokkal. A képviselő szerint egy "mérgező ellenzék" van kialakulóban a román parlamentben, ezért levélben figyelmeztette az Európai Szocialisták Pártjának elnökét, Szergej Sztanisevet, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának elnökét, Iratxe Garcíát, valamint az S&D frakció valamennyi tagját a PSD és AUR között körvonalazódó megállapodásról, és kéri ennek nyilvános ítélését és létrejöttének megakadályozását.

A képviselő úgy véli, amellett, hogy ez az együttműködés "árnyékot vetne" a PSD Európa-pártiságára, közép- és hosszú távú veszélye abban rejlik, hogy hatalomra segítené az AUR-t, Románia kikerül az EU-ból és fasiszta kormány veszi át a hatalmat.

Muraru közleményére reagálva a PSD sajtószóvivője, Radu Oprea azt mondta, alakulatának "nincs semmiféle politikai projektje az AUR-ral". "Muraru csak törődjön a saját dolgával, ne küldözgessen politikai leveleket a kormány fejlécével. Ha valóban érdekelné, utánanézne, hogyan szavaznak az AUR törvényhozói a parlamenti szakbizottságokban vagy a plénumban, és akkor nagy meglepetésére azt tapasztalná, hogy nagyon sokszor a kormánypártokkal megegyezően voksolnak. Szóval ez nem téma" – nyilatkozta a politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A bizalmatlansági indítvány kapcsán a szóvivő hozzátette, teljesen természetesnek tartja, hogy valamennyi parlamenti alakulattal tárgyaljon egy párt, ha meg akar buktatni egy kormányt. "Ha az AUR jónak fogja tartani a bizalmatlansági indítványt és megszavazza, szíve joga. Jogában áll ezt megtenni minden törvényhozónak, aki tudatában van mindannak a rossznak, ami jelenleg történik az országban" - tette hozzá.

Reagált Muraru levelére az AUR is. Közleményükben leszögezik, az AUR egy legitim politikai alakulat, amely demokratikus választáson szerzett parlamenti mandátumot, ellentétben Alexandru Moraruval, "akit elnöki rendelettel neveztek ki a tisztségbe". Az AUR vezetősége szerint Muraru kezdeményezése sértő a románokra nézve, és valós veszélyt jelent a romániai demokráciára. 

(Címlapon George Simion, az AUR társelnöke | Forrás: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?