A leggyakoribb daganatos betegségek egyike a mellrák Maros megyében

Idén az év első felében Maros megyében csaknem 70 nőnél fedezték fel a mellrákot, a többségük esetében előrehaladott stádiumban diagnosztizálták a betegséget. Az előfordulási gyakoriság tekintetében ez a típusú rákos betegség továbbra is vezeti az onkológiai betegségek listáját.

Maros megyében közel 2500 nő érintett a mellrák valamilyen formájában, állapotuk attól függ, milyen hamar sikerül felfedezni a betegséget és milyen komolyan veszik a páciensek a kezelést – nyilatkozta Dr. Cornelia Togănel, a Maros Megyei Klinikai Kórház Onkológiai Klinikájának vezetője. Kifejtette, Marosvásárhelyen a rákban szenvedő páciensek európai színvonalú szolgáltatásokban részesülnek. Mint mondta, a klinikának több jó sebésze is van, aminek köszönhetően sokan fordulnak az egészségügyi intézményhez segítségért, ugyanakkor egyre többen jelentkeznek más megyéből is ellátásra.

„A technikai fejlesztéseknek köszönhetően a kezelések rendkívül precízek, a további kezelésekkel pedig a nemzetközi színvonalon vagyunk. Nagyon sokféle gyógyszer létezik a mellrák megfékezésére, kezelésére, és ma már nagy teljesítményű sugárterápiás eszközökkel dolgozunk, amelyekkel teljes körű kezelést is lehet végezni” – részletezte az onkológiai klinika vezetője.Illusztráció: Angiola Harry/Unsplash

A Romániai Krónikus Betegek Szervezeteinek Szövetsége által egy, a közelmúltban végzett tanulmánya szerint a mellrákos esetek háromnegyedét későn fedezik fel, amikor már a betegség a második vagy a harmadik stádiumában van. A betegek elmondása szerint a koronavírus-járvány miatt nem tudtak orvoshoz menni az utóbbi években, ami összefüggésbe hozható az esetszámok növekedésével. A fő ok azonban az egészségügyi oktatás és a megelőzés hiánya – véli dr. Cornelia Togănel.

Hangsúlyozta, problémát jelent,hogy nincs olyan országos szűrőprogram, amelynek segítségével időben észre lehetne venni a rákos betegséget, illetve ha a családban volt már hasonló eset, nem mérik fel a kockázatot, aminek ezen családok nő tagjai ki vannak téve. Gyakran előfordul az is, hogy az érintett beteg 10-15 éve nem járt orvoshoz, ami szintén megnehezíti a betegség időben történő felfedezését – tette hozzá.

Idén eddig megyeszerte az összes új daganatos megbetegedés csaknem 13 százaléka mellrák volt, ezt a krónikus tüdőbetegség követi, ugyanakkor a regisztrált daganatos megbetegedések száma a megyében elérte a csaknem a 20 ezret.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?