A kórházak működését veszélyeztetné az egészségügyi alkalmazottak oltási kötelezettsége

Érzékeny a téma és működési problémákhoz is vezethet a kórházakban, ha arra kötelezik az egészségügyi alkalmazottakat, hogy beoltassák magukat koronavírus ellen, fejtette ki András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva fogalmazta meg véleményét az egészségügyi alkalmazottak számára kötelező koronavírus elleni oltásról.

Rámutatott: Európa több országban is felmerült már, hogy kötelezővé tegyék az egészségügyi személyzet számára a vakcina beadását, illetve azt, hogy a be nem oltott egészségügyiek saját zsebből fedezzék a koronavírustesztek költségeit. Ez a téma egyelőre sajtónyilatkozatok szintjén Romániában is felmerült, de még nem fogalmazódott meg ilyen irányú rendelkezés, mutatott rá András Nagy Róbert.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | A szerző felvétele

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint ez rendkívül érzékeny téma, hiszen egyrészt a koronavírus elleni oltás senki számára nem kötelező. Miért kellene kötelezővé tenni az egészségügyi alkalmazottaknak, és továbbra is opcionális maradna például egy vízszerelőnek? – tette fel a retorikai kérdést András Nagy Róbert. Kifejtette: komoly problémát okozna az oltási kötelezettség bevezetése vagy az egészségügyiek saját költségére történő tesztelése, hiszen megtörténhet, hogy a kórház alkalmazottainak egy része megtagadná a munkát.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban 945-en dolgoznak, ám ha az oltási kötelezettség vagy fizetős tesztelés miatt közülük 50-en megtagadják a munkát vagy felmondanak, az súlyos fennakadásokat okozna az intézmény működésében. Hasonló lenne a helyzet egy 2000 alkalmazottat foglalkoztató klinikán, ha tiltakozásképpen például 200-an megtagadják a munkát, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert, aki szerint nehezen lehet egészségügyi szakembereket találni, jelenleg is hiányos személyzettel tevékenykednek.  

 A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint az is visszás, hogy az éppen érvényben lévő lazítások mellett merült fel az egészségügyiek oltási kötelezettsége, hiszen ha szabadon lehet utazni vagy vendéglőbe járni, akkor az egészségügyi alkalmazottakat sem kellene kötelezni arra, hogy beoltassák magukat vagy saját költségükön teszteljenek, összegzett András Nagy Róbert.

(Címlapkép: MTI)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?