A PSD hármasban folytatná a kormányzást

Semmi biztosat nem lehet tudni az eredetileg május végére tervezett miniszterelnök-cseréről. A legoptimistább forgatókönyv szerint a hét végéig Nicolae Ciucă benyújtja lemondását, de ez csak akkor történhet meg, ha addig befejeződik a pedagógusok sztrájkja. A legsötétebb szcenárió szerint előrehozott választásokat követelhet a Szociáldemokrata Párt (PSD).      

A Nemzeti Liberális Párton (PNL) belül és a szociáldemokratáknál is zajlanak a tárgyalások a kormányfő-cserével kapcsolatban, az Adevărul információi szerint ugyanis a két párt berkeiben abban bíznak, hogy napokon belül lezárul a tanügyi munkabeszüntetés. A gyors változást szorgalmazó terv értelmében június 14-én vagy 15-én iktatják be hivatalába a Marcel Ciolacu vezette új kabinetet. 

A koalíció vezetőire újabb tárgyalások várnak Fotó: Agerpres

Ami a minisztériumok vezetését illeti, egyelőre az eredeti megállapodás van érvényben, azaz négy tárca élén történik csere. Ezen kívül annyi bizonyos, hogy két minisztérium megszűnik, a sportügyek irányítása a családügyi tárcához kerül, a vállalkozásokat érintő ügyek felügyelete pedig visszatér a gazdasági minisztériumhoz.

A további tárgyalások eredményének függvénye az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának folytatása. Szociáldemokrata források az Adevărulnak azt mondták, a PSD a kormányban tartaná az RMDSZ-t, mivel a magyar szövetség szavatartó partnernek bizonyult és a stabilitást is biztosítja. A PNL ezzel szemben néhány politikusa révén azt üzente: a Kelemen Hunor vezette párt nélkül is folytatható a kormányzás. A lap úgy tudja, amennyiben az elkövetkező tíz napban meghiúsul a gyors kormányváltás forgatókönyve, akkor a felek csak június végén ültetik életbe a megállapodást. Ez utóbbi változat állítólag a PSD berkeiben népszerűbb.

Victor Negrescu előrehozott választásokról beszélt Forrás: Victor Negrescu Facebook oldala

Victor Negrescu, a szociáldemokraták befolyásos európai parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy PSD nem utasítja el a kormányzást, és „nem fél felelősséget vállalni a végrehajtói funkciókkal járó feladatokért”. Mint mondta, elkészült egy kormányprogram, amely csak a miniszterelnök-csere megvalósulására vár.

A News.ro által idézett politikus a legvalószínűbb forgatókönyvnak azt tartja, hogy a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig megtörténik a csere. Negrescu hozzátette: ha a megállapodást nem tartják tiszteletben, az a jelenlegi koalíció működésének végét jelenti. Szerinte ebben az esetben az egyetlen lehetséges megoldás az előrehozott választás. 

A PSD EP-képviselője azt mondta, pártja nem ezt a forgatókönyvet szeretnék, inkább egy stabil kormányban érdekelt. „Megvan a kormányprogram, és inkább koalícióban, a három pártból álló koalícióban mennénk tovább, ahogyan korábban megállapodtunk” – fogalmazott Negrescu. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?