banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A Brassói repülőtér egy lépésre áll az átadástól

A Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér befejezéséhez még egyetlen elem, a virtuális irányítótorony üzembe helyezése hiányzik, jelentette ki Adrian Veștea. Brassó megye tanácsának elnöke szerint a beszállítóval való szerződés szerint a legutolsó eszközt idén októberben szállítják le és helyezik üzembe.

Ezután következnek a tesztrepülések, amelyek során berepülik a vidombáki légteret, a tesztpilóták elvégzik a le és felszállásokat miközben kalibrálják a virtuális irányítótornyot, megjelölik a természetes és mesterséges akadályokat és kirajzolják a teljes brassói légteret.A szerző felvételei

Adrian Veștea szerint mindezzel párhuzamosan zajlik a szükséges hatósági engedélyek beszerzése és több légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak a majdani járatok indítására. A Brassó megyei tanácselnök ugyanakkor leszögezte: mihamarabb el szeretnék indítani a repülőteret, ám figyelembe véve a kivitelezőkkel szerzett eddigi tapasztalatokat és a jelenlegi válsághelyzetet, nem nevez meg konkrét időpontot.

Az átadás előtt lévő Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőteret hétfőn Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester társaságában meglátogatta Cseke Attila fejlesztési miniszter. A küldöttséget házigazdaként Adrian Veștea Brassó megyei tanácselnök vezette körbe. Rámutatott, hogy szakemberek már korábban döntöttek arról, hogy a repülőtér forgalmát virtuális irányítótorony segítségével bonyolítják le. Ez azt jelenti, hogy a légi kikötőt kamerákkal, speciális műszaki eszközökkel szerelik fel és a repülőgépek távirányítással szállnak majd fel és le, a pilótákat pedig az aradi repülőtérről irányítják.

Cseke Attila fejlesztési miniszter megállapította, hogy a brassói repülőtér építése egy jó példa alulról jövő, helyi kezdeményezésre, amit kitartással és sok munkával a semmiből teremtettek meg és ma már időben is meghatározható, hogy mikor nyílik meg. „Ez a modell egy üzenet is, hogy bár fontos a központi hatóságok és kormány támogatása, de egy ilyen beruházást helyi kezdeményezésként is létre lehet hozni.Balról jobbra: Antal Árpád, Adrian Veștea, Cseke Attila és Tamás Sándor

Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök rámutatott: a háromszéki önkormányzati vezetők kezdetektől támogatták a projektet, kormánytámogatást szereztek az építkezéshez, hiszen a háromszékiek számára kiemelten fontos, hogy mihamarabb elinduljon a légi kikötő. Kimutatott, hogy egy repülőtér 60 kilométeres körzetben a turizmus és a gazdaságának fejlődését eredményezi, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint a légi kikötő mellett szorgalmazzák, hogy mihamarabb megépüljön a Brassó – Kovászna megye és Bákó közti A13-as jelzésű autópálya is.

„Ez a repülőtér a miénk is, háromszékieké. Ez egy jó példa a megyék és önkormányzatok közti együttműködésre és jó látni, hogy haladnak a munkálatok” – fejtette ki Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér közelebb hozza a világot és közelebb visz bennünket is a világhoz, hiszen felgyorsítja a közlekedést, ami hozzájárul a térség versenyképességének növekedéséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?