A március 15-i ünnepre készülnek Erdélyben

Azokból a fotókból nyílt kiállítás csütörtökön a marosvásárhelyi vár múzeumépületében, amelyek a március 15-i megemlékezésről készültek 1990-től. Az RMDSZ marovásárhelyi szervezetének kezdeményezésére a Népújság napilap archívumában őrzött felvételeket, összesen száz fotót állított ki Vajda György újságíró, fotóriporter.marcius15 fotokiallitas ae 02

A tárlaton látható felvételekről Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének kultúráért felelős alelnöke beszélt, több szempontból is értelmezve azokat. Ahogy mondta, minden fotónak van egy története, de ami még izgalmasabb, hogy a fotók így együttvéve történelmet hordoznak magukban. Politikai történetet, hiszen nyomon lehet követni, hogy az elmúlt 23 évben ki ki mellett állt az első sorban, milyen változások történtek azóta, részben cserélődtek a szereplők, többen közöttük eltávoztak az élők sorából, vagy politikailag eltávolodtak.

A nemzeti szimbólumok használatát is nyomon lehet követni: kezdetben szerényebben, visszafogottabban jelentek meg ezek a szimbólumok. Az egyik fotón például egy kutya nyakában látható a piros-fehér-zöld szalag, vagy a Petőfi-szobor lábára van kötve. Aztán néhány éve radikalizálódott ez is, megjelentek az Árpád-sávos zászlók, vagy a Jobbik, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lobogói.

A lakosság hozzáállását is le lehet olvasni a fotókból, kezdetben nagyobb volt a lelkesedés, a részvétel a megemlékezésen. De az öltözködést, a divatot, a kezdeti prémes sapkákat leváltotta a kalap viselete, a frizurák is változtak.marcius15 fotokiallitas novak vajda ae

Vajda György arról beszélt, hogy milyen nehéz volt összeválogatni a tárlat anyagát, hiszen huszonhárom év archívumát kellett rendszerezni, sok felvétel még negatívra készült, volt olyan esztendő, amelynek elvesztek a felvételei, másokat több kollegától kellett összegyűjteni, hiszen a párhuzamos eseményekre többen mentek ki az újságírók közül.

A folyosón kihelyezett tárlókban a 90-es években megjelent Népújság egy-egy száma látható, ami azért is érdekes, mert nem csupán a tudósítás, annak címe árulkodik az adott korról, hanem azok az események is, amelyek a megemlékezésekkel párhuzamosan történtek.

Kokárdák készültek

A fotótárlat megnyitóját követően a vármúzeumban kokárdakészítéssel folytatódott az RMDSZ helyi szervezetének a rendezvénye, felnőttek és gyerekek közösen készítették a nemzetiszínű kokárdát, hogy a pénteki megemlékező ünnepségen feltűzhessék.

Délután a Petőfi Sándor szobrát és a körülötte levő kis parkot tisztították meg önkéntesek az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A kezdeményezésre huszonvalahányan válaszoltak, eljöttek olyan vásárhelyiek is, akik szívükön viselik a költő 2000-ben felállított szobrát.kint

A kezdeményezők a polgármesteri hivatalnak felajánlották a segítségüket, takarítsák meg közösen a szobor körüli parkot, illetve a talapzatot, amely elég siralmas állapotban volt már. Mivel a hivatal nem reagált a felajánlásra, úgy döntöttek, maguk veszik kézbe az ügyet, és felhívást intéztek Marosvásárhely magyar közösségéhez, jöjjenek kalákázni és készítsék elő az ünnepre a megemlékezések egyik helyszínét, Petőfi Sándor szobrát.

Portik Vilmos, a Néppárt marosvásárhelyi elnöke a maszol.ro-nak elmondta, gyorsan haladtak a takarítással, az emberek hozzálláttak és egy óra alatt sikerült befejezni, szemetes zsákokba szedni a szemetet, letisztítani a talapzatot és a szobrot. 

Kimaradt?