Nem szívesen - Johannis kihirdeti az egyik igazságügyi törvényt

Klaus Johannis csütörtökön bejelentette, hogy kihirdeti a az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvényt, de felszólította a parlamentet, hogy a Velencei Bizottság jelentésének szellemében ősszel módosítson a jogszabályon. Az államfő élesen támadta Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökét, aki szerinte arra használja a választóktól kapott felhatalmazást, hogy megmeneküljön a börtön elől.

Az elnöki hivatalban tartott sajtónyilatkozatában az államfő felidézte, hogy a PDS-ALDE koalíció a másfél évvel ezelőtti hatalomátvétele óta az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyvek módosításán ügyködik. Ezt azonban az államfő szerint az igazságszolgáltatás intézményei és szakmai szervezetei, az ellenzék és Románia külföldi partnerei bírálatainak semmibe vételével, átláthatatlan módon teszi. "Semmibe vették az igazságszolgáltatás függetlenségének letéteményese, a Legfelsőb Bírói Tanács véleményét is" – mondta Johannis.

Az államfő közölte: eddig a tüntető polgároknak, az ellenzéknek és jómagának sikerült megakadályoznia a három igazságügyi törvény „káros” módosításainak hatályba lépését. Emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság négy alkalommal is megalapozottnak találta a jogszabályok ellen benyújtott óvások egy részét. Ugyanakkor a Velencei Bizottság múlt pénteken közzétett előzetes jelentése szerinte egyértelműen kimondta, hogy ezek módosítások veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét és a polgároknak az igazságszolgáltatásba vetett bizalmát.

 „A Velencei Bizottság következtetései rendkívül aggasztóak. Romániában ennek nem szabad megtörténnie. A tisztességes igazságszolgáltatás alapja a bírák és ügyészek függetlensége” – szögezte le. Emlékeztetett arra, hogy Románia az EU tagja, ami kötelezettségekkel jár, többek között azzal, hogy az igazságszolgáltatásának meg kell felelnie az uniós normáknak. „A Velencei Bizottság véleményének figyelmen kívül hagyása az EU értékeitől való eltávolodást jelenti” – jelentette ki.

Az államfő bejelentette: mivel az alkotmány adta összes fellebbezési lehetőséget kimerítette, a három igazságügyi törvény egyikét, az igazságszolgáltatásról megszervezéséről szóló jogszabályt kénytelen kihirdetni. Ugyanakkor ismételten felszólította a parlamentet, hogy az őszi ülésszakban korrigálja mindhárom igazságügyi törvényt Velencei Bizottság álláspontjának figyelembe vételével. „Nem lehet továbbmenni olyan törvényekkel, amelyeket még a Velencei Bizottság is negatívan véleményez” – fogalmazott Johannis.

Az elnök közölte, hogy a bírák és ügyészek jogállásáról kapcsolatos törvényt ismét megtámadja az alkotmánybíróságon, és határozottan felkéri a taláros testületet, hogy szintén vegye figyelembe a Velencei Bizottság véleményét, amikor a kifogásokat elbírálja.

Sajtónyilatkozatának végén Klaus Johannis élesen bírálta a koalíciót és neve említése nélkül Liviu Dragnea szociádemokrata pártelnököt. „Emlékeztetném a törvényhozókat, hogy elsősorban a szavazókhoz kell lojálisaknak lenniük. Negatív példa leszünk Európában, ha a törvényeket úgy módosítják, hogy politikusok megmeneküljenek a börtöntől. Erre a honatyák nem kaptak felhatalmazást. Azért választották meg őket, hogy az országért tevékenykedjenek, nem azért, hogy politikusokat megmentsenek a börtöntől” – mondta az államfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?