Tăriceanu: a Velencei Bizottság politikai véleményt fogalmazott meg

„Rendkívül vékonyka” a Velencei Bizottság előzetes jelentése a romániai igazságszolgáltatási törvények módosításáról, és ezt a dokumentumot az ideiglenes jellege miatt nem is kellett volna közzétenni - jelentette ki vasárnap este a România TV-ben Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke.

A szenátusi házelnök szerint a Velencei Bizottság álláspontja tulajdonképpen egy „politikai vélemény”.  „Egy előzetes jelentésnek nevezett álláspontot nem is kellett volna nyilvánosságra hozni, mert ez azt feltételezi, hogy utólag módosítják majd. Nem világos előttem, hogy milyen eljárással alakítják ki az előzetes véleményt, de azt meg szeretném jegyezni, hogy nekem jogi szempontból igencsak vékonykának tűnik. Ez a Velencei Bizottság politikai véleménye, ami nem természetes. A Velencei Bizottságnak az a dolga, hogy jogi, és ne politikai szempontból elemezze a helyzetet” – jelentette ki Tăriceanu.

A politikus szerint a Velencei Bizottság „ijesztő felületességgel viszonyul” a romániai igazságügyi törvények módosításaihoz. „Szerintem saját büntetőügyi politikánkkal kapcsolatban elégségesek voltak az általunk használt szűrők, beleértve az alkotmánybíróságot” – jelentette ki a szenátus elnöke.

A Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes jelentését az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban. Az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testülete ebben egyebek mellett azt ajánlja Romániának, hogy gondolja újra a magas rangú ügyészek kinevezésének és visszahívásának folyamatát, beleértve az erre vonatkozó alkotmányos előírásokat is úgy, hogy ebben megmaradjon egyes intézmények, mint a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) és az államelnöki hivatal szerepe, amelyek kiegyensúlyozhatják az igazságügyi miniszter befolyását.

Kapcsolódók

Kimaradt?