Facebook-on reagált az igazságügyi miniszter a Velencei Bizottság véleményezésére

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szombaton Facebook-oldalán közölte: az igazságügyi minisztérium az igazságügyi törvényt módosító tervezetekkel együtt a Velencei Bizottság véleményezését kérő tervezetet is kidolgozott, és utóbbit bemutatta a parlamenti különbizottságnak is.

A miniszter először szólalt meg a Velencei Bizottság jelentésének közzététele óta. Toader nem mondja ki, de a bejegyzésével voltaképpen a parlamenti bizottságra hárítja a felelősséget amiatt, hogy az igazságügyi törvények módosításait az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testület nem véleményezte az elfogadásuk előtt – erősítette meg a g4media.ro-nak Stelian Ion ellenzéki szenátor.

Az igazságügyi miniszter bejegyzése szerint miután benyújtotta a tervezeteit, később három parlamenti kezdeményezést fogadtak el az igazságügyi törvények módosítására. „Egyszerűen csak pontosítani szeretnék az igazságügyi törvények kidolgozásával kapcsolatban. Az igazságügyi minisztérium kidolgozott egy törvénytervezetet a három igazságügyi törvény módosítására. Ezzel párhuzamosan kidolgoztunk egy 18 oldalas tervezetet, amelyben a Velencei Bizottság véleményezését kértük. 2017. október 25-én bemutattam a parlamenti különbizottságnak a két dokumentumot. Később három parlamenti kezdeményezést vitattak és szavaztak meg az igazságügyi törvények módosítására" – írta Toader Facebook-üzenetében.

 

Az igazságügy megszervezésével kapcsolatos, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsra vonatkozó, és a bírák és ügyészek jogállásával kapcsolatos törvények módosításával kapcsolatban az államelnöki hivatal és más intézmények is kikérték a Velencei Bizottság véleményét. 

A Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes véleményezését, amely az igazságügy három törvényének módosítására vonatkozik. A bizottság azt ajánlja Romániának, hogy gondolja újra a magas rangú ügyészek kinevezésének és visszahívásának folyamatát, beleértve az erre vonatkozó alkotmányos előírásokat is úgy, hogy ebben megmaradjon egyes intézmények, mint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az államelnöki hivatal szerepe, amelyek kiegyensúlyozhatják az igazságügyi miniszter befolyását. Ugyanakkor a Velencei Bizottság pénteken közzétett állásfoglalásában azt ajánlja, hogy pontosabban fogalmazzák meg, hogy egy magas rangú ügyész milyen körülmények között érvénytelenítheti az ügyészek döntéseit és töröljék el a bírák és ügyészek szólásszabadságának javasolt korlátozását. Egy másik ajánlás arra vonatkozik, hogy gondolják újra a bírák anyagi felelősségre vonásának kérdését, és fontolják meg olyan külön struktúra létrehozásának szükségességét, amely a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgálná ki. Az ajánlás szerint szintén újrafogalmazásra szorulnak azok az előírások, amelyek a CSM tagjainak esetleges visszahívására vonatkoznak, pontosítani kell az előzetes nyugdíjazások körül kialakult helyzetet és erősíteni kell a titkosszolgálatok felügyeletének mechanizmusát.

Kapcsolódók

Kimaradt?