Négy fontos törvényről csak szeptember végén dönt az alkotmánybíróság

Szeptember végére halasztotta az alkotmánybíróság a büntetőeljárási törvénykönyv, a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a Legfelsőbb Bírói Tanács megszervezéséről szóló törvény módosítása ellen benyújtott óvások megtárgyalását.

A módosítások ellen a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a legfelsőbb bíróság és az államelnök is alkotmányossági kifogást emelt. Az már korábban kiderült, hogy az alkotmánybíróság a büntető törvénykönyv elleni alkotmányossági óvásokat is csak szeptember végén tárgyalja.

A halasztásnak azért is van jelentősége, mert időközben a Velencei Bizottság közzétette az előzetes jelentését a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a Legfelsőbb Bírói Tanács megszervezéséről szóló törvény módosításairól. Az államfő és az ellenzék korábban kérte az alkotmánybíróságot, hogy a kifogásaik elbírálásával várják meg az ET alkotmányjogi konzultatív testületének álláspontját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?