Visszaállamosított erdők: megszólaltak a Bánffy-örökösök

Nem az igazság és a jogszerűség szellemisége, hanem az etnikai diszkriminiáció és a haszonszerzés motiválta azt a jogerős ítéletet, amelynek értelmében több mint 9 300 hektár erdő, Bánffy Dániel egykori magántulajdona visszakerül a román állam kezébe – állítják a gróf örökösei.

Mint ismert, a Giurgiu megyei törvényszék napokban hozott jogerős ítélete szerint visszakerül a román állam tulajdonába több mint 9 300 hektárnyi erdő Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak gróf Bánffy Dániel örököseinek.

Bánffy Dániel leszármazottai és örökösei állásfoglalásukban hívták fel a figyelmet az ügy részleteire. Miután 2007-ben „egy független bíróság aprólékos és összetett bizonyítási fázis után, végleges ítélet alapján” visszaszolgáltatta a „kommunista diktatúra alatt jogtalanul elkobzott erdőterületet” a gróf örököseinek, az illetékes román hatóságok 10 éven keresztül megtagadták ennek a végleges bírói ítéletnek a végrehajtását, és soha nem adták ki a birtoklevelet erre a földterületre, derül ki a Facebookon is közzétett nyilatkozatból.

E helyett a hatóságok több perújrafelvételi kérést indítványoztak, a bíróságok eddig négy ilyen kérést utasítottak el. A Maros megyei prefektúra 2014-ben indítványozta az ötödik perújrafelvételi kérést, amikor a Legfelsőbb Bíróság áthelyezte a dossziét Maros megyéből a Giurgiu megyei törvényszékre. Ebben „az illetékes hatóságok ismételten kérték a 2007-ben hozott ítélet megsemmisítését, ezúttal felhasználva egy koncepciós per keretén belül kiadott, a kommunista diktatúra szellemét tükröző, szégyenletes 1952-es bírói ítéletet, amelyet a Nemzeti Levéltárból kértek ki” – írják. A család szerint már maga a perújrafelvétel sem volt jogszerű.

Az örökösök emlékeztetnek: az etnikai diszkrimináció szellemében született 1952-es határozat osztályellenségnek és háborús bűnösnek nyilvánította Bánffy Dánielt, azzal az indoklással, hogy elfogadhatatlan az a megoldás, miszerint a sovén, kizsákmányoló osztály egyik tagja büntetlenül maradjon.

Erre az ítéletre hivatkoztak 2018-ban, azonban a törvényszék figyelmen kívül hagyta, hogy 1946-ban véglegesen felmentették Bánffy Dánielt ugyanezekért a bűncselekményekért. „1946-ban sem védekezett Bánffy Dániel, meg sem jelent az ellene zajló per során, a per koncepcionális jellege teljesen egyértelmű volt, a benne felhozott vádak nevetségesen koholtak. Az összes tanúvallomás megerősítette, hogy Bánffy Dániel jelen sem volt a perben felsorolt bűncselekmények elkövetésénél” – teszik hozzá a gróf leszármazottai.

„A fentiek ellenére 1952-ben a kommunista diktatúra nyomására újraindították a Bánffy Dániel elleni tárgyalást, és megsemmisítve az 1946-ban kimondott, végleges, felmentő határozatot, ezúttal a Bukaresti Törvényszék elítélte Bánffy Dánielt és elrendelte vagyona elkobzását. Egy szégyenletes, alaptalan, kommunista határozatról van szó, amelynek egyetlen célja példa statuálása volt” – részletezik a szövevényes ügyet.

„Nagy csalódás Bánffy Dániel leszármazottai és örökösei, a Bánffy-család számára, hogy 2018-ban, egy jogállamban, amely tagja az Európai Uniónak, a kommunista diktatúra által rendezett koncepciós per eredményét veszik alapul egy 10 évvel ezelőtt meghozott végleges bírói határozatot semmissé nyilvánítva. Jelen ítéletben ugyanaz az indoklás, mint a legsötétebb sztálinista időkben, azt állítva, hogy ezeknek a magántulajdonban levő, jogszerűen szerzett földterületeknek az elkobzása teljesen jogos volt. Az érintettek egyöntetű véleménye, hogy ezt az ítéletet nem az igazság és a jogszerűség szellemisége, hanem az etnikai diszkriminiáció és a haszonszerzés motiválta, mindez a 21. században az Európai Unióban” – összegeznek a Bánffy-örökösök, majd hozzáteszik: nemzetközi bíróságokhoz fognak fordulni.

Kapcsolódók

Kimaradt?