Alkotmánybíróságon a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai

Alkotmányossági kifogást emelt csütörtökön a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai ellen.

„Az USR-vel közösen nyújtunk be alkotmányossági kifogást az alkotmánybíróságra a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai ellen. Ez a törvény a valóságban a bűnözőt pártolja, mert a több száz módosítás között, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) fogalmazott és szavazott meg. Egyetlen olyant sem lehet találni, amely a sértett fél jogainak és szabadságának védelmére irányuljon, a jóhiszemű polgárok védelmére” – nyilatkozta Ioan Cupşa liberális képviselő a parlamentben. A képviselő azt állította, több mint 50 olyan cikkely található a tervezetben, amelyek alkotmányellenesek, zavarosan fogalmaznak, egyesek pedig „érthetetlenek".

Ioan Cupşa szerint a parlamenti többség módosításainak célja az volt, hogy minél nehezebben lehessen bizonyítékokat szerezni, hogy a bírák egyre nehezebben tudjanak ítéletet hozni. „Az egyik leginkább várt alkotmánybírósági döntés lesz, mert ez lehetőséget ad az alkotmánybíróságnak, hogy visszafogja azoknak a személyeknek a lendületét, akik a bűnözést szeretnék bátorítani és a bűnözőket pártolni” - magyarázta Stelian Ion, az USR képviselője. Stelian Ion azt is elmondta, hogy ha a megszavazott formájában hirdetné ki az államfő a törvényt, a bűnözés jelensége egyszerűen elterjedne az országban.

A címlapfotó forrása: realitatea.net

Kapcsolódók

Kimaradt?