PSD-s nagygyűlés a nemzetközi sajtóban: a fehérbe öltözött tüntetők telefonjuk lehallgatása miatt is demonstráltak

A civil társadalom korábbi, kormányellenes demonstrációival együtt emlegeti a nemzetközi sajtó a kormánykoalíció szimpatizánsainak szombati bukaresti tüntetését, amelyet a „párhuzamos állam visszaélései ellen” hirdettek meg a szervezők. A PSD-ALDE nagygyűléséről a Washington Post, a The New York Times, a Deutsche Welle, de még a Vatican News is beszámolt, míg a BBC „ingerküszöbét” nem érte el a kormány köztéri akciója.

Az Evenimentul zilei arról számolt be, hogy a szombati nagygyűlésen elhangzott, Liviu Pleșoianu képviselő által angol nyelven elmondott beszédet a nemzetközi sajtó is átvette. A nailap le is fotózta a Vatican News honlapjáról azt a beszámolót, amelyben a „korrupcióellenes visszaélésekről” szóló PSD-s üzenetet is idézik. A fotóról azonban hiányzik az a rész, amelyen a tüntetés kritikusait idézi a vatikáni beszámoló arra vonatkozóan, hogy melyek voltak a százezer fehérbe öltözött szimpatizáns részvételével zajlott demonstráció valódi okai.

Vatican News: Dragneát is elítélték korábban

Elolvastuk az idézett honlap teljes beszámolóját, amely az Associated Press és a Reuters hírügynökségekre alapozva részletesen bemutatja a szombati akciót kitérve arra is, hogy a kormánypárt kritikusai azt mondták a köztéri rendezvényről: a korrupcióellenes harc megfékezésére és Klaus Johannis államelnök megfélemlítésére irányul tulajdonképpen, miközben a résztvevők a telefonjuk lehallgatását is kifogásolták az említett „visszaélések” között. A Vatikán hírportálja kitér arra, hogy maga Liviu Dragnea partelnök ellen is vádat emelt korábban egy választási csalás miatt, amely megakadályozta őt abban, hogy betöltse a miniszterelnöki tisztséget.

Liviu Pleșoianu említett angol nyelvű beszédét amúgy a stiripesurse.ro is idézi: a portál úgy tudja, hogy a beszéd szinkrontolmácsolásával megbízott műsorvezető az Antena 3 élő adásában a tartalmával kapcsolatosan megállapította: a PSD képviselőjének „elment az esze”. 

The Washington Post: 2016-ig 713 hivatalosság ellen emeltek vádat

Az óceánon túli napilap a nagygyűlés egy bukaresti, illetve egy tulcsai résztvevőjét idézi a The Associated Press nyomán: az előbbi arról nyilatkozik hogy a korrupcióellenes harc „eltúlzott”, hiszen több gyanúsítottat is utólag szabadon engedtek, a másik nyilatkozó viszont arról beszél: jobban fizetett munkahelyeket és jobb közutakat szeretnének a polgárok. Több résztvevő is említette, hogy kifogásolja telefonja illegális lehallgatását.  A lap beszámol arról is, hogy Gabriela Firea bukaresti főpolgármester a nagygyűlésről azt mondta: a "méltóság és a szabadság" védelmében szervezték meg, míg az ellenzéki tüntetők napi tiltakozóakcióit „lefizetettnek” és a „közösségi érdekekkel ellentétesnek” minősítette az elöljáró.

A WP, és az ugyanarra a hírforrásra alapozó The New York Times is megemlíti, hogy a múlt évben voltak a posztkommunista Románia legnagyobb tiltakozóakciói, amelyeket a kormány azon döntése ellen szervezetek meg, mely szerint a hivatali visszaélés büntetőjogi jelentőségét csökkentette volna. A tudósításban azt is megjegyzik a korrupcióellenes harcban 2016-ig 713 hivatalosság ellen emeltek vádat, köztük 28 polgármester és parlamenter ellen.

Deutsche Welle: az igazságszolgáltatási rendszer ellen tüntettek a kormánypártiak

„A kormányzó romániai Szociáldemokrata Párt nagyméretű tüntetést szervezett, hogy ellensúlyozza azt a kormányellenes tiltakozást, amelyet azután szerveztek meg, hogy a szociáldemokraták dekriminalizálni próbáltak a korrupciós jellegű törvénysértéseket. A tiltakozókat busszal hozták a helyszínre” – áll a Deutsche Welle beszámolója elején, amelyben arra is kitérnek, hogy az „állítólagos visszaélések ellen” a PSD „több ezer” szimpatizánsa vonult fel.

A német közszolgálati rádió angol nyelvű beszámolójából az is kiderül, hogy a kormánypárt úgy véli: az ügyészeknek túl nagy a hatalma, „állítólag” törvénytelenül hallgattattak le telefonbeszélgetéseket és alaptalanul vádoltak meg hivatalosságokat. A tudósítás arra is kitér, hogy Romániában tizenegy éve folyamatosan politikai téma az, mennyire nehéz a korrupció ellen harcolni, az ország igazságügyi helyzetét pedig az EU is monitorozza. Az ország az európai közösség legkorruptabb államai közé tartozik - teszik hozzá végezetül a beszámolóban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?