Környezetszennyezés és balesetek – rendkívül elöregedett a romániai autópark

A hazai gépjármű-nyilvántartás adatai szerint 2017. december 31-én a romániai forgalomba bejegyzett autók több mint 75 százaléka tíz évnél öregebb jármű volt – közölte a statisztikai hivatal.

Romániában a múlt év végi adatok szerint összesen 7 635 775 egy évtizednél öregebb gépjármű közlekedett. Ezek több mint 77 százaléka magánszemélyek tulajdonában van, 79 százalékuk személygépkocsi.

Az országban közlekedő járművek csaknem 58 százaléka benzinnel működik, 41,7 százaléka gázolajat használ üzemanyagként, alig 0,3 százalékát hajtja elektromos áram, földgázzal vagy egyéb üzemanyag. A kamionok 86 százalékának dízel hajtóműve van.

A legtöbb gépjárművel a Bukarest-Ilfov fejlesztési régió rendelkezik, ebben a térségben csaknem másfélmillió autót jegyeztek be. Ez az országban közlekedő gépkocsik 19,5 százalékát jelenti. Közel 30 százalékuk különleges rendeltetésű autó, több mint 20 százalékuk áruszállító jármű, csaknem 20 százalékuk személygépkocsi vagy kisbusz, több mint 18 százalékuk nyerges vontató.

A Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben és Fehér megyéből álló Központi Régióban jegyezték viszont a legtöbb traktort, motorkerékpárt és mopedet. Az első típusú jármű részaránya meghaladja a 23 százalékot, az utóbbiaké pedig megközelíti a 19 százalékot.

Ebben a régióban a személygépkocsik közel 86 százaléka, a motorkerékpárok és mopedek több mint 82 százaléka, a traktorok majdnem 60 százaléka, a nyerges vontatók és utánfutók valamivel több mint 54 százaléka magánszemélyek tulajdonában van.

Eltörölték a környezetvédelmi bélyegilletéket. Tavaly több mint félmillió autóval bővült az autópark. Az újautópiac is tíz százalékos növekedést mutatott, de ezek több mint négyszerese (520 ezer) volt a külföldről behozott használt autók száma, ami több mint 70 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A kiugró növekedés annak tulajdonítható, hogy 2017 februárjától eltörölték a környezetvédelmi illetéket, ami korábban megnehezítette a környezetszennyező autók forgalomba helyezését.

Több mint 31 ezer baleset egy évben

A rendőrség közlekedésrendészeti osztálya szerint az elöregedett gépjárműpark is szerepet játszik abban, hogy Romániában évről-évre nő a közlekedési balesetek száma. A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása szerint 2017-ben, az előző évhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt a könnyű, 1,6 százalékkal a súlyos és 2 százalékkal a halálos áldozatot követelő autóbalesetek száma. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben 31 106 autóbaleset történt az országban, amelyekben összesen 42 162 személy sérült meg, a sérültek 4,6 százaléka pedig életét veszítette.

A lakott területeken történt balesetek több mint 82 százalékát képezik az ütközéseknek, a településekben történt sérülések száma pedig meghaladja az összes sérülés 77 százalékát.

A sérülést szenvedett gyalogosok, illetve autósok közül 3801 személy ittas volt a balesetkor, az esetek 44 százalékában a sofőr volt alkohol befolyása alatt. A sérültek csaknem 64 százaléka 30 év alatti személy volt. Örvendetes viszont, hogy tavaly 1,5 százalékkal csökkent a gázolásos balesetek száma.

A legveszélyesebb hónap augusztus

Éves összesítésben a legtöbb karambol – 10,6 százalék – augusztusban történt, júliusban 10,2 százalék, szeptemberben pedig 9,7 százalék volt a balesetek részaránya. A vezetők nappal voltak a legfigyelmetlenebbek, ekkor történt a gépkocsibalesetek 71,3 százaléka. Érdekes az is, hogy nem vizes, csúszós, hanem a száraz utakon került sor a legtöbb közúti szerencsétlenségre, részarányuk meghaladja a 81 százalékot. 

A legtöbb testi sérülést okozó karambolra a Iași, Vaslui, Bacău, Neamț és Suceava megyét magába foglaló Észak-keleti Régióban került sor, itt történt a balesetek 16,5 százaléka. Ebben a régióban volt a legtöbb sérülés is, a közlekedési balesetek áldozatainak több mint 16 százaléka.

A legkevesebb baleset pedig az Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyéből álló Nyugati Régióban volt, arányszámban az ütközéseknek alig több mint 8 százaléka történt itt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?