FRISSÍTVE: Johannis Kövesi leváltásáról: várom az alkotmánybíróság indoklását

FRISSÍTVE: Csak az alkotmánybíróság múlt heti határozata indoklásának alapos áttanulmányozása után dönti el az államfő, hogy mit lép a korrupcióellenes ügyészség vezetője menesztésének ügyében.

Klaus Johannis kedden arra reagált, hogy a taláros testület Laura Codruta Kövesi leváltására kötelezte. "Várom az alkotmánybíróság indoklását, amelyet addig fogunk olvasni, amíg megértjük" - fogalmazott az elnök. 

Klaus Johannis rámutatott: az ügyészeknek teljes függetlenséget kell élvezniük, nem lehet politikai ellenőrzés alá vonni őket, nem tevékenykedhetnek politikus alárendeltségében. Klaus Johannis ugyanakkor elismerte: valóban van az alkotmányban egy előírás, amely szerint az ügyészek az igazságügyi miniszter fennhatósága alatt fejtik ki a tevékenységüket.

Tudorel Toader szerint különbséget kell tenni az ügyészek függetlensége, valamint a között, hogy az igazságügyi miniszter fennhatósága alatt fejtik ki tevékenységüket. Az igazságügyi miniszter Facebook-bejegyzésben reagált röviden Klaus Johannis nyilatkozatára. 

„Én azonban ezt úgy értelmezem, hogy a miniszternek az ügyészek védelmére, munkájuk megkönnyítésére kellene felhasználnia azt a hatáskörét" - mondta Johannis. Azt is megkérdezték tőle az újságírók, fontolgatja-e, hogy ne vesse alá magát az alkotmánybíróság döntésének. Az államfő azt válaszolta: eltökélt szándéka a jogállam elveinek tiszteletben tartása, a jogállam erősítése és az ügyészek függetlenségének megőrzése, az alkotmány előírásainak betartásával. 

Kérdésre válaszolva hozzátette, nem tárgyalt az ügyben Laura Codruţa Kövesivel és nem is áll szándékában ezt tenni. "Egy ilyen tárgyalásnak alkotmányos, nem személyes keretek között kell lezajlania" - jelentette ki. 

Nem fél a felfüggesztéstől

Klaus Johannist arról is kérdezték kedden az újságírók, hogyan kommentálja néhány vezető szociáldemokrata párti (PSD) politikus nyilatkozatait, miszerint aláírásgyűjtésbe kezdenek az tisztségből való felfüggesztése érdekében, ha nem veti alá magát az alkotmánybíróság döntésének, és nem meneszti a korrupcióellenes főügyészt. "Megfigyeltem, hogy sokakat foglalkoztat az a lehetőség. Engem nem. Nincs egyetlen ok sem arra, hogy felfüggesszenek a tisztségemből, nem tartok attól, hogy kísérletet tennének erre" - mondta Johannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

„Nevetséges a PSD nagygyűlése”

Szintén újságírói kérdére válaszolba nevetségesnek és populistának minősítette PSD péntekre tervezett nagygyűlését a "demokrácia és a jogállam védelmében". Úgy fogalmazott: a nagygyűlés a tiltakozás egyik formája, és egy demokráciában ez leginkább az ellenzék vagy a kormányzással elégedetlen civil társadalom eszköztárába tartozik.

"Egyetlen normális társadalomban sem fordul elő, hogy a hatalom tiltakozó nagygyűlést szervezzen. A hatalmon lévőknek rendelkezésükre áll a kormány, a parlament, minden eszközük megvan orvosolni az ország problémáit. A tiltakozás az utolsó eszköz. Nekem ez populista és nevetséges hozzáállásnak tűnik" - nyilatkozta Johannis. 

Nem ír ki referendumot a döntésről

 Azt is kérdezték az újságírók az államfőtől, fontolgatja-e, hogy népszavazás keretében kérje ki az állampolgárok véleményét az alkotmánybíróság múlt heti döntéséről. "Egy alkotmánybírósági döntést nem lehet referendum tárgyává tenni" - válaszolt az elnök. Hozzátette, az ügyészek függetlenségének elve, illetve az, hogy nem rendelik alá őket a politikumnak, több mint tíz éve érvényben van, "jól rögzült" az igazságszolgáltatási rendszerben, ezért - szerinte - nem kellene népszavazást szervezni róla.

"Sajnos azonban egyre több politikus megkérdőjelezi az igazságszolgáltatás függetlenségének bizonyos aspektusait, és ha szükség mutatkozik rá, kiírhatunk egy referendumot erről a témáról" - tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?