A DNA aggódik az ügyészek függetlenségének lehetséges korlátozása miatt

Aggodalmukat fejezték ki a korrupcióellenes ügyészek amiatt, hogy veszélybe kerülhet az ügyészek függetlensége.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteki közleményében arra az alkotmánybírósági döntésre reagált, amely kötelezi Románia államelnökét az intézmény vezetője, Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésére.

A DNA állásfoglalást juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben leszögezi, hogy „itt az ideje megkongatni a vészharangot”, mert sérülhet a korrupcióellenes harc alapvető feltétele, az ügyészek függetlensége.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetője, Daniel Horodniceanu is attól tart, hogy az alkotmánybírósági döntés politikai felügyelet alá helyezi az ügyészeket.  "Az alkotmánybíróság nem az igazságügyi miniszter fennhatósága alá helyezte az ügyészeket (ahogy az alkotmányban szerepel), hanem kiszolgáltatta őket egy politikus vagy politikai támogatással kinevezett tisztségviselő önkényének. Az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként meghatározott Legfelsőbb Bírói Tanácsot (CSM) is megfosztották szerepétől, és egyszerű statisztává tették" - mondta az Agerpres hírügynökségnek a DIICOT főügyésze.

Az alkotmánybíróság úgy döntött: az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között azáltal, hogy elutasította a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatot. A konfliktus feloldása érdekében az államfőnek ki kell adnia a korrupcióellenes főügyész leváltására vonatkozó rendeletet - közölte az taláros testület.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?