Ludovic Orban Kövesi leváltásáról: az alkotmánybíróság újraírta az alkotmányt

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szombaton Déván bírálta az alkotmánybíróságnak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészének leváltásáról hozott döntését. Ludovic Orban úgy értékelte, hogy döntésük révén a bírák "újraírták" az alkotmányt és "súlyosan" megcsorbították az államelnök hatáskörét azáltal, hogy Laura Codruta Kövesi menesztésére kötelezik.

"A demokrácia 28 éve alatt nincs előzmény hasonló döntésre. Döntésével az alkotmánybíróság politikai többsége megsértette és gyakorlatilag újraírta az alkotmányt, megszegve az igazságügy függetlenségét - amelyről az alkotmány is rendelkezik, megsemmisítve a Legfelsőbb Bírói Tanácsot (CSM), amely az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolója. Súlyosan csorbítottak az elnök hatáskörén és megpróbáltak parancsot adni az államfőnek" - nyilatkozta a PNL vezetője egy sajtótájékoztatón.

Ludovic Orban hozzátette: szerinte az alkotmánybíróság nem tudja bármire is "kényszeríteni" az államelnököt, hiszen Klaus Johannist megválasztották és az alaptörvény biztosítja hatáskörét. A liberális politikus arról is beszélt, hogy az általuk kezdeményezett bizalmatlansági indítvány sikerének érdekében minden fontos politikai párttal tárgyalni fognak a parlamentben, beleértve a Pró Románia pártot is.

"Minden frakcióvezetővel tárgyalni fogunk, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kivételével, de a szociáldemokrata honatyákkal személyesen fogunk beszélni, hogy meggyőzhessük őket arról, hogy a Dragnea és Tăriceanu vezette kormány támogatása által Románia érdekei ellen cselekszenek. (...) Azt hiszem Ponta úrnak esélye van bebizonyítani, hogy Dragnea és a kormány ellen van vagy sem. Erre a PNL által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány szavazásán lesz alkalma" - zárta gondolatait Ludovic Orban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?