Játszótereket és kültéri sporteszközöket kaptak a szatmárnémeti diákok és gyógyulni vágyók

Amikor a nemzet szellemi és közösségi építkezése szerencsésen találkozik az anyagi építkezéssel, akkor beszélünk jövőről – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Líceum udvarán felszerelt játszótér és sporteszközök felavatási ünnepségén. 

Az iskolaudvarba, valamint a Boldog Scheffler János nevét viselő rehabilitációs és terápiás központ udvarába, és a Szent Alajos Konviktus udvarába a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. és a Magyar Villamos Művek Zrt. telepített összesen 22 millió forint értékben játszótereket és kültéri sporteszközöket. 

A játszótér átadását a diákok már nagyon várták, az elmúlt hetekben-napokban egyre türelmetlenebbül kérdezgették: mikor vehetik már végre birtokukba az eszközöket.

Az ünnepség legelső momentumaként a parkudvar mozgássarka előtti szalagot vágta át Schönberger Jenő megyés püspök, Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere, Bentzik Réka, a Magyar Villamos Művek Zrt. kommunikációs igazgatója, Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. ügyvezetője, Ádámkó István Csaba iskolaigazgató és Durla Paşca Mihai főtanfelügyelő.

Elsőként Ádámkó István Csaba köszöntötte az egybegyűlteket. „A tanintézmény 2004–ben költözött ebbe az épületbe, s azóta is nagyon élénk sportélet zajlik a falak között; büszkék vagyunk arra, hogy diákjaink szép eredményeket értek és érnek el. Ma (kedden, szerk. megj.) tulajdonképpen három ilyen játszó-sportteret avatunk fel, hiszen ugyanilyen lett kialakítva a Boldog Scheffler János Központ, valamint a Szent Alajos Konviktus udvarán is” – mondta. Hozzátette, a sport nem csak testnevelés, de a lélek nevelésének eszköze is.

A mozgássarok az eszközök bő tárházát vonultatja fel, kezdve az Agito Igloo kombinált mászóeszköztől (amely mászólétrát, boxzsákot, mászórudat és mászófalat, pókháló-mászókát, mászóvitorlát, tornádó egyensúlyozó-korongot tartalmaz) az izomfejlesztő gyakorlat elvégzésére alkalmas Hags Gym Tibas fitnesszgépig. A sort az önfeledt kikapcsolódást biztosító színes, rugós hangos játékokkal folytathatjuk egészen a stresszoldó ugrálásra lehetőséget adó Eurotramp trambulinokig – melyeken három diák néhány lélegzetelállító gyakorlatot be is mutatott.

Építkezni jó, építkezni kell, építkezni kötelességünk – fogalmazott az RMDSZ elnöke, aki arra is rámutatott: mérhető, értékelhető teljesítmény mindaz, amit a magyar emberek az elmúlt ezer esztendőben a Kárpát-medencében alkottak. „De ha arra gondolok, hányszor lerombolták, elvették, elrabolták mindazt, amit építettek elődeink, akkor azt mondhatjuk: szinte a csodával határos módon tudtunk megmaradni, és talpra állni” – nyomatékosított.

Az anyagi vetületnél fontosabb a nemzet- és közösségépítés – vélte a szövetség elnöke. „Ez az iskola és új játszótere, mindazok az iskolák, amelyeket újraépítettünk és megerősítettünk, a jövőről szólnak, nem a múltról. Arról, ami előttünk van, a következő nemzedékekről” – összegzett Kelemen Hunor, aki azt kívánta: a partnerek partnerek maradhassanak, az elkezdett terveknek pedig legyen folytatásuk.

Miközben a diáksereg birtokba vette a mászóeszközöket, Seszták Miklós minisztere üdvözölte őket. A miniszter a magyar kormány Szatmárnémetihez legközelebb lakó tagjaként köszöntötte az egyházi iskola közösségét. Muhammad Ali világbajnok ökölvívót idézve jelentette ki: "A lehetetlen csupán egy nagy szó, amivel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilatkoztatás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat mindenkinek. A lehetetlen nem létezik." 

Arra biztatta a jelenlévőket, hogy ha valaha azt éreznék, hogy nem lehet valamit megcsinálni, jusson eszükbe ez az idézet vagy ennek valamelyik része.  Megjegyezte: papgyerekként pontosan tudja, hogy mit jelentett egyházi vonalon fejleszteni a szocializmusban, mit jelentett ugyanez Magyarországon egy szocialista kormány idején, és mit jelent most, amikor polgári kormány irányítja az országot. 

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a magyarországi támogatás kapcsán megemlítette: jó tudni, hogy "nem vagyunk egyedül". Hozzátette: "üzenhetjük a magyarországi barátainknak, hogy ők sincsenek egyedül". A köszöntőket követően Schönberger Jenő megyéspüspök szentelte fel és áldotta meg a mozgássarkot, majd a HámDT dinamikus és pörgős ritmusú előadásával zárult az ünnepség.

Kapcsolódók

Kimaradt?