Törvényes a Háromszéken bevezetett „kétpillérű” hulladékgyűjtési rendszer

A Tega köztisztasági vállalat hetente szállítja el a háztartási hulladékot, ezzel eleget tesz a törvényi kötelezettségének, hiszen a vegyes és szelektív hulladék is egy háztartáson belül keletkezik, szögezi le közleményében a sepsiszentgyörgyi városháza. Ezzel a Civil Hang nevű lakossági kezdeményezésre utalt, amely nemrégiben az egészségügyi minisztériumtól kért véleményezést, hogy törvényes-e a „kétpillérű” hulladékgyűjtési rendszer, az a tavaly november óta bevezetett gyakorlat, hogy a magánházaktól egyik héten a vegyes hulladékot, másik héten a szelektíven válogatott szemetet szállítják el.

A szaktárca válaszában rámutatott, hogy a köztisztasági vállalat köteles hetente elszállítani a háztartási hulladékot.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat az alárendeltségébe tartozó Tega köztisztasági vállalat nevében írt közleményben – anélkül, hogy megnevezte volna a Civil Hang nevű kezdeményezést – leszögezte, hogy a hulladék elszállítást két, egymástól külön álló szerv és annak törvénykezései szabályozzák: a Közszolgáltatások Országos Szabályozási Hatósága és az egészségügyi minisztérium.

„E két szerv hulladékgazdálkodásra vonatkozó rendeletei abban egyetértenek, hogy a háztartási hulladékot hetente kell elszállítani a hulladékgyűjtő helyekre. A Tega Rt. ennek a törvényes kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz, hiszen háztartási hulladéknak számít minden olyan hulladék, amely egy adott háztartáson belül keletkezik, vagyis ide tartoznak mind a szelektíven gyűjtött, mint a vegyes hulladékok” – áll az indoklásban.

Hozzátették, a szelektív gyűjtés lényege, hogy az ember által termelt hulladék minél kevesebb kárt okozzon a környezetnek és ezáltal az embereknek. Ennek érdekében biztosítani kell a megtermelt hulladék ártalmatlanítását és újrahasznosítását. Amennyiben az újrahasznosítható és nem újrahasznosítható hulladék egy helyre kerül, és ezáltal a szeméttelepekre és hulladéklerakóba, lehetetlen szétválasztani, és az arra alkalmas hulladékot újrahasznosítani. A háromszéki köztisztasági vállalat kifejti: azért gyűjtik szelektíven a szemetet, mert a legtöbb hulladék - különválogatva - anyagában újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet.

Jól működik a szelektív hulladékgyűjtés

Arról is beszámoltak, hogy tavaly év novemberében vezették be a hulladékgyűjtés új rendszerét, amelynek eredményeit már mérni lehet. A köztisztasági vállalat a 2016. november és 2017. február közötti időszakot hasonlították össze 2017 novembere és 2018 februárja közötti időszakkal. E szerint  Sepsiszentgyörgyön közel 30 százalékkal emelkedett a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, vagyis ennyivel csökkent a vegyes hulladék mennyiség. Mindezt olyan körülmények között, hogy míg a 2016/2017-es mért időszakban 5 172 tonna hulladékot termeltek, addig ez a szám a 2017/2018-as mért időszakban 6 489 tonnára emelkedett. A sepsiszentgyörgyi városháza szerint ezek a számok mutatják, hogy az új rendszer bevezetése sikeres volt, és egyértelműen a vegyes hulladék mennyiségének csökkentéséhez vezetett.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tega köztisztasági vállalat és a megye 38 települése hulladék gazdálkodását ellátó Öko Sepsi Társulás arról számolt be, hogy sikerült teljesítenie azt az időszakos EU-s elvárást, hogy 25 százalékkal csökkentse a lerakott vegyes szemét mennyiséget. Máthé László, a Tega Rt. igazgatója korábban kifejtette: ez az eredmény egyrészt a „kétpillérű hulladékgyűjtésnek”, a lakosság pozitív hozzáállásának és a nemrégiben beüzemelt lécfalvi hulladékfeldolgozó-rendszernek köszönhető.

Máthé László tavaly év végén hangsúlyozta, azért van szükség a lerakóba kerülő vegyes szemét mennyiségének csökkenésére és a szelektív válogatás növelésére, mert ha nem tesznek eleget az Európai Uniós vállalásoknak, vaskos pénzbírságot kell fizetni. A büntetés összegét pedig a hulladékszállításra kellene ráterhelni, ez pedig személyenként 4-5 lejes drágulást jelentene a lakosság számára. Ezt szeretnék elkerülni az új hulladékelszállítási rendszerrel.

Kapcsolódók

Kimaradt?