Több mint félmilliárd forintos támogatás az erdélyi katolikus egyházközségeknek

Az erdélyi katolikus egyházközségeknek nyújtott magyarországi támogatásról számolt be szombaton Csíkszeredában Soltész Miklós államtitkár.

A március 15-i ünnepségek idején Hargita megyében tartózkodott Soltész Miklós, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Székelyföldi látogatásának kettős célja volt: megismerkedett azokkal a civil és egyházi törekvésekkel, amelyeket közeljövőben saját erőből valósítanának meg a térségben, ugyanakkor ismertette azokat a főként egyházaknak szóló támogatásokat, amelyeket a magyar kormány ebben az évben a térségnek szánt.

A két témát a sajtó képviselőinek jelenlétében is részletezték szombat délelőtt Csíkszeredában. Soltész Miklós kifejtette, hogy együtt érez a székelyföldi önkormányzatokkal, amiért a tavaly év végén jóváhagyott országos költségvetésben lényegesen kevesebb állami támogatásban részesülnek. Hozzátette, hogy az egyházaknak és civil szervezeteknek nyújtandó anyaországi támogatások ezt a hiányt hivatottak valamelyest ellensúlyozni.

„Idén a Gyulafehérvári Főegyházmegye összesen 560 millió forint támogatásban részesül. Nyárádköszvényesen iskola és közösségi ház építésére 45 millió forintot fordít a magyar állam, a kovásznai közösségi ház építésére 14 millió forintot szánunk, a legnagyobb támogatást pedig a 450 évvel ezelőtti vallásszabadság kikiáltásának helyszíne, a tordai katolikus templom felújítására 145 millió forintot szánunk” – ismertette a legfontosabb támogatásokat az államtitkár.

Egy és három millió forint közötti támogatásban részesül továbbá több Hargita megyei egyházközség is, így a gyergyótölgyesi, csíkszentléleki, csíkszentdomokosi, a csíkszentmikósi, a csíksomlyói ferencesek és a gyergyószárhegyi kolostor. De 10 millió forintot szánnak a gyimesfelsőloki közösségi ház építésére, 4,5 millió forintot a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra, 12 millió forintot kapnak továbbá a szovátai Boldogasszony Iskolanővérek.

A választáson való részvételre buzdítottak

Az államtitkár a közelgő magyarországi választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy eddig 363 ezer határon túli magyar állampolgár regisztrált a szavazáson való részvételre. Körülbelül 60-65 százalékuk erdélyi és partiumi magyar. Hozzátette, március 24-ig még regisztrálhat az, aki még nem tette meg.

Tóth László, Csíkszeredába kihelyezett főkonzul ugyanakkor tájékoztatott, hogy az április 8-át megelőző két héten hosszabbított programmal, reggel 6 és este 10 óra között tart nyitva a konzulátus, ekkor bárki leadhatja levélszavazatát. Hozzátette, hogy tízezernél is többen vannak azok a csíkszeredaiak és környékbeliek, akik a konzulátusra kérték a szavazólapjaikat, amelyeket csak személyesen vehetnek át.

Elhívnák a magyarországi románokat Hargita megyébe

Borboly Csaba megyeitanács-elnök azzal a kéréssel fordult a nemzetiségi kapcsolatokért is felelős államtitkárhoz, hogy segítsen a Magyarországon működő román nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek, hogy ellátogassanak Hargita megyébe.

 „Erre a találkozóra szeretnénk meghívni a román nyelvű média képviselőit is, hogy hallják, milyen kisebbségi jogokat élveznek a gyulai, battonyai és méhkeréki román közösségek. Tőlük szeretnénk hallani, hogy tanulhatnak-e anyanyelvükön, az intézményeikre kitűzhetik-e a román zászlót, használhatják-e szabadon a nyelvüket, énekelhetik-e a himnuszukat stb.” – részletezte Borboly Csaba.

Soltész Miklós nyitott volt a kérésre, egyúttal elmondta, hogy a magyarországi 13 nemzeti kisebbségi közösségnek alkotmányban foglalt joguk vannak identitásuk megőrzésére. Az elmúlt nyolc évben 70 oktatási, köznevelési intézmény épült a korábbi 12 mellé, és szabadon dönthetik el, hogy kétnyelvű vagy teljesen anyanyelvű oktatást biztosítanak az iskoláikban.

„Magyarország nem ellenségként, hanem erőforrásként tekint a területén élő nemzeti kisebbségekre. Örömünkre szolgál, hogy az utóbbi időben hasonlóan viszonyulnak a vajdasági és a felvidéki magyarokhoz is saját országukban. Reméljük, hogy Romániában is megértik egyszer azt, hogy nem az ország ellensége a magyar közösség, hanem annak értékes építőköve” – jelentette ki az államtitkár.

A sajtótájékoztató után az államtitkár megtekintette a megyeháza oszlopterében zajló hagyományos és helyi termékek vásárát, majd egész napos programra indult Csíkszék falvaiba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?