A legfurább Oscar-lopások

Mióta az Amerikai Filmakadémia díját Oscarnak hívják, azaz 1939 óta, számos alkalommal kelt lába a becses szobrocskának. A 90. gálán a legjobb színésznő díjával kitüntetett Frances McDormand vasárnapi esete kapcsán következzen néhány furcsa eset a bolhapiacon, illetve a szemetesben kikötő Oscarokról. A Mother Jones válogatását magyar vonatkozású történettel egészítettük ki.

A filmakadémia 1950-ben határozta el, hogy az Oscar-szobrokat szigorúan számon tartja, sorszámmal látja el és kiharcolta magának az 1 dolláros elővásárlási jogot a díjra. Abban az évben történt ugyanis, hogy Sid Grauman, aki 1949-ben kapott Oscart, meghalt és a szobrocskája árverésen kötött ki, a filmakadémia képvsielőjének itt kellett visszavásárolnia.

Lopott Oscar-szobrok ettől függetlenül később is felbukkantak itt-ott. Margaret O’Brien hétévesen nyert ifjúsági Oscar-díját állítólag a házvezető emelte el, 1954-ben pedig a kaliforniai bolhapiacon vásárolta meg két férfi 500 dollárért, és nagylelkűen visszaszolgáltatták az akadémiának, amiért a következő gálára szóló belépőkkel jutalmazták őket.Az Elfújta a szél (Gone With the Wind) nyolc Oscar-díja közül több kalandos utat járt be, van, amelyik ma is hiányzik. Például a Hattie McDanielé, aki az első Oscarral jutalmazott fekete színésznő volt. A legjobb mellékszereplő kategóriában kapott Oscar-szobra a Howard University tárlójából tűnt el, és azóta sem került meg. Lyle Wheeler, az Elfújta a szél látvány- és díszlettervezője pedig nem tudta kifizetni a számláit, ezért elárverezték az ingóságait, köztük az öt Oscar-szobrát tartalmazó dobozt. Ezt egy kaliforniai pár vásárolta meg, akik nem voltak hajlandóak visszaszolgáltatni őket az akadémiának, az egyiket viszont 21 250 dollárért eladták valakinek, és az illető visszaszolgáltatta.

Karl Freund operatőr (The Good Earth, 1937) és Lewis Milestone rendező szobrait egymástól függetlenül szintén ellopták. Freund díját 15 évvel később sikerült visszaszerezni: az újságban hirdették eladásra 20 ezer dollárért. Lewis Milestone Chișinau-i születésű rendező két Oscarjára (Két arab lovag, 1927 és Nyugaton a helyzet változatlan, 1930) Christopher Riordan színész otthonában bukkantak, aki azt állította, hogy egy barátjától kapta őket.Botrányba fulladt 1981-ben a Magyarországot képviselő A légy című animációs film Oscar-elismerése: mivel Rófusz Ferenc rendező nem kapott időben útlevelet a kiutazáshoz, a díjat Dósai István, a Hungarofilm vezérigazgatója vette át helyette, aki a magyar küldöttség részeként volt jelen. Rendőrségi üldözés lett a vége, mert senki nem tudta, hogy ki az az ismeretlen férfi, aki színpadra lépett, majd eltűnt a szoborral az éjszakában, végül a szállodaszobája ajtaját rátörve foglalták vissza tőle a szobrot, amit hónapokkal később vehetett át Rófusz Ferenc. Az animációs rendező Kolozsváron is mesélt azokról az időkről.

2000-ben a Los Angeles-i Koreatown-ban egy férfi nem kevesebb mint 52 Oscar-szoborra bukkant, amit szállítás közben loptak el, mielőtt még átadhatták volna őket. Az akadémia 50 ezer dollár pénzjutalommal hálálta meg a leletet. Később derült ki, hogy a tolvajok egyike a férfi rokona volt.

2002-ben Whoopi Goldberg visszaküldte az 1990-ben a Ghost című filmben alakított mellékszerepéért kapott Oscar-szobrot, hogy újraaranyozzák. A szobor eltűnt, később a Los Angeles-i repülőtér egyik szemétkukájában találtak rá.

A legfrisseb Oscar-lopás megoldódott: Frances MacDormand visszakapta az szobrocskáját a 90. gálán, nem került viszont még elő az a két Oscar-szobor, ami a szexuális zaklatással vádolt Harvey Weinstein producer cégétől, a Weinstein Company-tól tűnt el. 

(Címlapfotó: Getty Images)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?