Hatalmas a túljelentkezés a meghirdetett külsős rendőrállásokra

Hatalmas a túljelentkezés azokra az állásokra, amelyeket a megyei rendőrkapitányságok januárban hirdettek meg, és amelyekre leginkább külsős szakembereket keresnek. Országos szinten összesen 770 helyet hirdettek meg, ám csak Hargita megyében 275 személy nyújtotta be a jelentkezési iratcsomóját.

Hargita megyében ebben a ciklusban 21 állás vár gazdára. Többek között felszolgálót, kazánfűtőt, raktárost, pszichológust, humánerőforrás-menedzsereket, nemzetközi kapcsolatokért felelős tisztet, kasszásokat, beszerzéssel foglalkozó szakembert, kommunikációs szakembert, villanyszerelőt kerestek. a Hargita megyei rendőrkapitányág szóvivője, Gheorghe Filiptől megtudtuk, a legtöbben, szám szerint 62-en a két humánerőforrás-szakértői állásra, valamint 46-an a humánerőforrás-menedzser tiszti beosztására jelentkeztek.

Népszerű volt továbbá a két pénzügyi szakemberek számára meghirdetett poszt, erre 26-an adták be a jelentkezésüket, de 22-en jelentkeztek a két pénztárosi munkakörre is. 21-en a tiszti fokozatú pénzügyi szakembereknek elérhetővé tett munkakörre versenyvizsgáznának. Népszerű volt továbbá a forgalmi rendészeten meghirdetett egyetlen ellenőri munkakör, 19-en jelentkeztek az állásra, de raktáros is 16 személy szeretne lenni a rendőrségnél, 11-en pedig közbeszerzéssel foglalkozó tiszt.

A meghirdetett állásokra január 26-ig lehetett jelentkezni. Összesen 275 személy nyújtotta be a jelentkezési iratcsomóját a 21 állásra 18 munkakörben. A jelentkezési iratcsomókat február folyamán bírálják el, a versenyvizsgákat pedig március 2. és 7. között tartják meg.  

Maros megyében 14 állás állt az érdeklődők rendelkezésére, a meghirdetett posztokra összesen 242 jelentkező volt. Főként nyomozót, marketingszakembert, informatikust kerestek. Kovászna megyében alig több mint tíz állás vár gazdára.

Az Arad megyei rendőrkapitányság meghirdetett állásainak egy részére – a rendőri posztokra – már meg is tartották a versenyvizsgát, a fennmaradó helyekre márciusban vizsgáztatják majd a jelentkezőket. Gondnokot, gazdasági szakembert (könyvelés-előkönyvelésre), informatikust, beszerzőt, továbbá informatikában jártas nyomozót keresnek. Vidéki rendőrőrsökre is vártak jelentkezőket, őrsparancsnokokra van szükség.

A január elején meghirdetett posztokra a jelentkezés egyik alapfeltétele a román nyelvtudás megfelelő ismerete. Azokon a településeken, ahol magyarok is laknak, Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője korábban arra bíztatott, hogy a magyar anyanyelvűek is jelentkezzenek az állásokra.

Kimondottan magyarul tudó rendőröket és rendőrtiszteket több településen és megyében is keresnek. Gyulafehérváron, Brassóban, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Kovászna, Beszterce-Naszód, Máramaros és Szilágy megyében több rendőri és rendőrtiszti poszt várja azokat, aki ismerik a magyar nyelvet. A magyar nyelvtudáson kívül azok jelentkezését is várták, akik beszélik a romani, a francia, a szerb, a török, az ukrán, héber, a spanyol nyelvet. Ezekre a posztokra jelentkezni január 18-19-ig lehetett.

Kapcsolódók

Kimaradt?